Romania si-a imbunatatit dreptul de vot in cadrul BIRD si IFC
Data publicarii: 28-04-2010 | Finante-BanciRomania si-a imbunatatit dreptul de vot in cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si al Corporatiei Financiare Internationale (IFC), la reuniunea de primavara a Grupului Bancii Mondiale si FMI de la Washington, a anuntat MFP.
In cadrul BIRD, ponderea drepturilor de vot ale Romaniei in total va creste de la 0,27% la 0,31%, iar in ceea ce priveste IFC, drepturile de vot aferente Romaniei vor creste de la 0,12% la 0,19%. Atat in cadrul BIRD, cat si in cadrul IFC, cresterea drepturilor de vot se realizeaza in cadrul unor procese de crestere selectiva a capitalului.
Consiliul guvernatorilor, din cadrul caruia face parte si ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu, a decis la Washington cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie cu 3,13% in cadrul BIRD si cu 6,07% in cadrul IFC, acestea ajungand sa detina, ca rezultat al acestui proces, 47,19% si 39,48% din drepturile de vot in cadrul BIRD si respectiv IFC.
Reforma drepturilor de vot are ca principal obiectiv cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie, cu cel putin 3% din totalul drepturilor de vot, asa cum a fost stabilit in cadrul intalnirilor anuale ale Grupului Bancii Mondiale si FMI din octombrie 2009, de la Istanbul. Procesul de reforma a drepturilor de vot este strans legat si de cel de revizuire a capacitatii financiare a BIRD si IFC, ambele institutii avand nevoie de capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor legate de dezvoltare, reforme structurale si reducerea saraciei in cazul BIRD si respectiv de dezvoltare a sectorului privat in cazul IFC.
Statele membre ale BIRD si IFC au agreat astfel o crestere de capital subscris si varsat de 5,1 miliarde dolari pentru BIRD (3,5 miliarde dolari crestere generala de capital si 1,6 miliarde dolari crestere selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot) si respectiv 200 milioane dolari pentru IFC, prin cresterea selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot.
Delegatia Romaniei, condusa de ministrul finantelor publice Sebastian Vladescu, a avut intalniri cu managementul FMI, BIRD si IFC unde s-a discutat si programul misiunilor FMI, BM si CE la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare.
De pe 27 aprilie si pana pe 7 mai, o misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru evaluarea stadiului de indeplinire a conditionalitatilor si masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa incheiat cu Fondul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri