In ce conditii merita sa-ti mai schimbi locul de munca?

Data publicarii: 28-04-2010 | HR/Cariere

In perioada de boom a economiei romanesti, ofertele de mutare la un alt loc de munca in schimbul unui salariu mai mare erau acceptate fara prea multe conditii, dar acum prudenta este cuvantul de ordine, iar oamenii se indreapta catre firmele care le deschid noi oportunitati de cariera si le ofera siguranta.  

La nivel de intentie oamenii vor o schimbare de job, dar realizarea acestei dorinte are loc mai greu, asadar numarul persoanelor care au luat aceasta hotarare s-a redus simtitor.

"Nu este vorba numai de o scadere a numarului de oameni care isi doresc sa-si schimbe jobul ci si de  motivele care stau in spatele deciziei de a-ti schimba locul de munca. Daca in anii trecutii oamenii primeau o oferta interesanta erau atrasi de partea materiala, de o crestere a pachetului salarial  de 20-25% in plus, acum acest lucru nu mai este suficient, acum iau in calcul stabilitatea firmei respective, brandul pe piata, planurile de dezvoltare ale companiei si se vor mai gandi la ce sanse de cariere au si cat de sigur este locul de munca respectiv", a declarat pentru Curierul National, Oana Datki, country manager Consulteam. Ea a mai spus ca a  intalnit foarte des  persoane care nu vor modificarea unui pachet salarial, ci alte criterii sunt mai importante. Exista oameni care schimba job-ul pentru o modificare minima si iau in calcul mai mult oportunitatile pentru cariera pe care i le-ar putea da o alta companie.

"Interesul profesionistilor pentru a-si schimba pozitia se mentine si in perioade de declin economic sau poate creste daca oportunitatile oferite de angajatorii lor actuali sunt mai putin atractive. In contextul ultimului an am observat o reducere a numarului de pozitii deschise de catre companii, nu si o scadere semnificativa a interesului candidatilor pentru schimbarea locului de munca.", a declarat pentru Curierul National, Eliza Nechifor, reprezentantul Manpower.

In multe companii oamenii au fost demotivati  

"Anul trecut angajatii s-au trezit cu un volum de munca mult mai mare cu aceiasi bani sau cu un pachet salarial mai mic. In acelasi timp in multe organizatii oamenii au fost demotivati, comunicarea interna lipsea, iar astfel  acestia lucrau sub o presiune permanenta.  In aceste conditii oamenii au strans frustrari si acestia sunt gata de a porni spre alte companii", a afirmat Oana Datki. Aceasta a mai subliniat ca daca in anii trecuti oamenii buni dintr-o companie sigura plecau la firme mai mici de-abia infiintate cu ideea ca economia duduie si sunt sanse mari ca afacerea sa creasca , acum nu mai risca in acest mod.

Domeniile unde au loc cele mai multe fluctuatii de personal sunt in sectoare precum IT, Call-center si retail. "Sectoarele cele mai dinamice ofera si un numar mai mare de oportunitati profesionale, iar acestea se concentreaza pe specializarile Financiar, IT, Vanzari. Chiar in contextul unor bugete limitate, corporatiile mari sunt cele care isi pot sustine strategiile si in perioade economice dificile, asa incat unele companii au continuat sa faca angajari noi, altele au limitat temporar dezvoltarea organizatiei, dar au desfasurat procese de recrutare pentru inlocuiri", a spus Eliza Nechifor.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: