Ce ii trebuie masinii electrice pentru a deveni produs de serie?
Data publicarii: Astazi, 30-04-2010 | AutoToti marii producatori auto au lansat in ultimii ani prototipuri pentru masini electrice. Provocarea cea mai mare este extinderea unor serii exclusiviste la proportii de masa, iar batalia e pe cale sa fie castigata in tari precum Israel sau China.
Guvernul Boc a anuntat alcatuirea unui comitet interministerial care sa coordoneze proiectele de cercetare pentru fabricarea automobilului electric in Romania. Oficiali din ministerul Economiei, Transporturilor, Finantelor, Mediului ca si de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica vor coordona "proiectele de cercetare" in materie.
"Cei doi producatori auto din Romania, Renault si Ford, sunt pionierii cercetarii din zona automobilului electric si cred ca este o mare oportunitate pentru Romania ideea de a incerca sa dezvoltam si sa incurajam utilizarea automobilului electric pe teritoriul Romaniei", a declarat ieri ministrul Economiei, Adriean Videanu, dupa sedinta de Guvern.
Fabricarea masinilor electrice se afla deocamdata la nivel mondial numai la stadiul unor serii restranse, adica masini de colectie, foarte scumpe. Dupa cum a explicat pentru Romania libera, liderul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania, Marius Carp, toti marii producatori auto au lansat prototipuri ale unor masini electrice fie ca e vorba de Renault, de Mercedes-Benz, de BMW, de Fiat sau de Peugeot Citroen. Necazul este ca fiind foarte scumpe si cu cateva probleme de exploatare nerezolvate inca, masinile electrice sunt inca departe de a putea deveni masini de masa, adica masini sub 20.000 de euro, masini pe care familiile cu venit mediu din Europa sau Statele Unite sa si le poata permite fara mari eforturi.
In afara de pret, prima problema este ca bateriile masinilor electrice actuale sunt foarte grele, pana la 280 de kilograme, si sunt nesigure pentru ca prezinta risc de electrocutare. Mai mult decat atat, o baterie tine numai 160 de kilometri, spre deosebire de un rezervor de benzina si motorina care ajunge pentru parcurgerea unei distante de trei ori mari mare. In plus, incarcarea unei astfel de baterii dureaza in jur de opt ore. Pe scurt, masina electrica e scumpa, are costuri mari de exploatare si e si incomod de folosit.
Beneficiile extinderii la nivel de masa ale folosirii unei astfel de masini sunt insa imense, daca desigur problemele tehnice de mai sus ar fi rezolvate. Iar primul si cel mai important beneficiu este cel strategic si duce la independenta de petrol, cu implicatii geo-politice majore. Cel de-al doilea tine de protectia mediului.
Nu intamplator, ideea unuia dintre cele mai avansate proiecte de promovare a masinilor electrice ca masini de serie din lume ii apartine unui manager israelian care a pornit de la intrebarea "cum poate deveni o tara complet independenta de petrol?".
Solutia israeliana
Intr-o tara in care 4% din Produsul Intern Brut este alocat anual stiintei si inovarii, iar asumarea riscului unei afaceri tine de cultura nationala, managerul unei mari companii de software Shai Agassi a ajuns in 2005 la concluzia ca problema bateriilor dificil de incarcat ale masinilor electrice poate fi rezolvata prin infrastructura dedicata si aplicarea principiului "tu ai masina, bateria e a companiei". Astfel, asa cum exista lanturi de benzinarii pentru masinile obisnuite, in Israel a fost proiectat deja si va fi lansat in 2011 un sistem care cuprinde statii de incarcare pentru masinile electrice si unitati de incarcare in parcarile publice si private. Viitorul proprietar al unei masini electrice va opri la o statie de incarcare unde bateria consumata este inlocuita automat in numai cateva minute, dupa cum atunci cand ajunge acasa sau la birou isi va putea conecta masina la o mini-statie de alimentare sub forma unor stalpi de un metru si jumatate atasati fiecarui loc de parcare. Diferenta de pret fata de o masina obisnuita va ramane totusi de circa 6-7 mii de euro. Din acest motiv, potentialii cumparatori ai unor masini electrice vor fi incurajati prin subventii de la stat.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri