Supraimpozitarea ar putea adanci piata la negru a chiriilor

Data publicarii: Astazi, 20-05-2010 | Imobiliare

Lipsa unui sistem centralizat de evidenta va face imposibila identificarea contribuabililor cu mai multe proprietati  De nivelul noilor cote de impunere depinde daca rentierii ilegalisti vor trece in legalitate sau, din contra, se va mari numarul acestora.

Organele de Fisc inca nu au stabilit cuantumul noilor cote de impunere in cazul persoanelor care au mai multe imobile in proprietate, dar operatorii si analistii de pe piata imobiliara deja au dat alarma. Orice alta interventie brutala pe piata imobiliara ar putea adanci si mai mult criza din sector, iar Fiscul nu va face decat sa riste o noua diminuare a bazinului de impozitare, considera unii analisti.

In opinia directorului general al Darian, Adrian Crivii, anunturile privind majorarea impozitelor pentru a doua proprietate sunt simple ajustari ale unei legi care deja functioneaza. "Ce ar trebui sa urmareasca Executivul este sa taxeze proprietatile la valoarea lor de piata, adica dublarea sau chiar triplarea impozitelor pe proprietate in anumite cazuri", spune Crivii. In prezent, impozitul aplicat pe proprietati ia in calcul doar suprafata masurata in mp la care se aplica un coeficient in functie de zona fiscala. Problema este ca diferentele intre zonele fiscale scumpe si cele ieftine sunt foarte mici, iar zonarea realizata de autoritatile locale nu reflecta diferentele si valorile reale de piata.

Rezultate cu dus-intors

Teoretic, noile masuri ar trebui sa genereze venituri suplimentare la bugetul public prin doua metode. Una dintre metode este cresterea impozitelor pentru locuintele neutilizate sau folosite sporadic, gen casa de vacanta, cabana, orice alta locuinta sau spatiu comercial. Cresterea impozitului pentru astfel de proprietati ar avea la randul sau doua efecte. Pe de o parte va descuraja, pe viitor, activitatile de tranzactionare pe aceste segmente de piata, cu consecinte dezastruoase pentru IMM-urile din constructii specializate in astfel de afaceri, iar, pe de alta parte, ii va obliga pe proprietari sa caute o forma de valorificare a acestora, pentru a scapa de dublarea/triplarea impozitelor.

In opinia lui Adrian Crivii, valoarea corecta de impozitare ar trebui sa fie stabilita in functie de pretul de piata, asa cum se practica deja in cazul contribuabililor persoane juridice. Firmele sunt obligate ca la fiecare trei ani sa actualizeze valoarea proprietatilor, iar in functie de aceste evaluari se fac si calculele privind plata impozitelor. In cazul persoanelor fizice, reevaluarile periodice nu sunt obligatorii, astfel ca un proprietar poate plati pentru o vila in Cotroceni mult mai putin decat plateste o companie pe un apartament in Ferentari. In opinia directorului general al Darian, aceasta discrepanta intre nivelul de impozitare al proprietatilor detinute de persoane fizice si cele juridice ar trebui daca nu eliminata, macar redusa. In prezent, impozitul pe o proprietate apartinand unui contribuabil persoana fizica este o forma de protectie sociala. De cele mai multe ori, persoanele care beneficiaza de aceasta protectie, tradusa intr-un impozit de zeci de ori mai mic decat cel platit de companii, fac parte din elita plutocrata a tarii.

Aceasta diferenta este adancita si de faptul ca desi, teoretic, impozitul pe proprietate este de 0,1% din valoarea proprietatii, in realitate este de maximum 0,04% din cauza neactualizarii acesteia, fiind astfel printre cele mai mici in Europa. "Sa nu ma intelegeti gresit, eu nu pledez pentru cresterea impozitelor in cazul locuintelor low cost, ci doar pentru o mai justa si moderna impozitare in functie de valoarea reala a proprietatii", precizeaza Adrian Crivii. La nivel european, romanii platesc cele mai mici impozite pe proprietate, desi valorile de piata ale proprietatilor sunt stabilite la un nivel similar celor din tarile dezvoltate.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: