Cum incearca romanii sa fraudeze asigurarile cu muscaturi de caine

Data publicarii: 21-05-2010 | Actualitate

Simulari de accidente auto, ciocniri intentionate, modificari de acte, inspectori care "nu observa" fapte evidente. Imaginatia romanilor nu are limite cand vine vorba de a frauda companiile de asigurari.

Reprezentantii asiguratorilor spun ca in ultimul timp a crescut numarul de tentative reusite de frauda. "Incercam sa tinem sub control fenomenul fraudelor, dar suntem in urma ideilor de frauda ce apar. In ultima perioada a crescut numarul de tentative de fraude reusite", a declarat pentru Gandul Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu dispune de date centralizate privind fraudele in domeniu.

"CSA intentioneaza sa realizeze o baza de date referitoare la fraudele in asigurari, inclusiv o asa-numita lista neagra cu brokerii care au fraudat companiile. In controalele noastre am identificat unele cazuri de brokeri care au inselat mai multe mari companii la rand", au declarat pentru Gandul surse din CSA. Anul trecut o companie a identificat si exclus de la plata despagubiri necuvenite de peste 8,5 milioane de lei (doua milioane euro), potrivit unor date centralizate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Un alt gen de frauda este cel in care s-au platit despagubiri necuvenite pentru simple accidente, gen muscaturi de caine, entorse sau arsuri usoare. Un control a descoperit ca, in cinci ani, o firma platise 220.000 euro despagubiri unor angajati ai firmei de asigurare sau rude ale acestora care suferisera …dureri de cap, muscaturi de caine, entorse sau arsuri usoare. In majoritatea cazurilor, despagubirile au fost platite pentru riscul de invaliditate permanenta, cu "ajutorul" constatarilor medicului legist.

Integral in Gandul