Ce facem cu creantele fata de un client in faliment?

Data publicarii: 25-05-2010 | Afaceri

In contextul economic actual, neincasarea creantelor a devenit o problema din ce in ce mai arzatoare. Multi clienti se afla in stare de faliment, nemaiputand sa-si onoreze datoriile. Cum procedam cu aceste creante? Pierderile inregistrate in contabilitate din cauza scoaterii din evidenta a creantelor incerte sunt deductibile la calculul profitului impozabil? In ce conditii se pot constitui provizioane? Cum procedam cu creanta neincasata, din punctul de vedere al TVA? Cum se inregistreaza in contabilitate creantele incerte? La aceste intrebari si nu numai au incercat sa raspunda consultantii fiscali, contactati de Curierul National.

In ceea ce priveste aceste creante este necesar sa precizam ca Decretul 167/1958R stabileste un termen general de prescriptie de 3 ani. "Astfel, creantele neincasate trebuie recuperate in interiorul acestui termen. Ca primi pasi in recuperarea creantelor recomandam notificarile de plata si somatiile. Aceste proceduri prelungesc automat si termenul de prescriptie'', a declarat Luminita Ristea, managing partner in cadrul companiei Nexia Romania.

Sunt deductibile creantele?

In plus, consultantul fiscal a mentionat ca pierderile inregistrate in contabilitate din cauza scoaterii din evidenta a creantelor incerte sunt deductibile la calculul profitului impozabil, dar cu anumite conditii. Astfel, potrivit consultantilor si potrivit reglementarilor Codului Fiscal sunt deductibile dupa cum urmeaza:

-  A - provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;

-  B - provizioanele constituite in limita unei procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: