IFA critica ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale

Data publicarii: 26-05-2010 | Actualitate

Acuzand Guvernul ca a admis in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale faptul ca acest act normativ incalca prevederile comunitare cu buna stiinta, Asociatia Internationala de Fiscalitate a cerut premierului Emil Boc sa ia in calcul comentariile sale legate de carentele documentului.

"Consideram ca este foarte grav ca un guvern sa admita intr-o nota de fundamentare a unui proiect de act normativ faptul ca incalca prevederile comunitare cu buna stiinta. Consideram ca guvernul ar trebui sa ia in calcul atat efectul unei posibile proceduri de infringement, cat si efectul psihologic asupra populatiei", se arata in documentul remis premierului.

In sprijinul acestor afirmatii, reprezentantii IFA au criticat masurile impuse de evaziunea fiscala comerciantilor de produse alimentare si materiale de constructii, sustinand ca "evaziunea identificata in acest domeniu timp de 3 ani si 3 luni a fost de 3,5% din deficitul bugetar al anului 2009, respectiv aproximativ 0,25% din PIB-ul aferent anului 2009". "Practic rezulta ca prin combaterea evaziunii din acest domeniu intr-un an se pot aduce la buget sume suplimentare de aproximativ 0,077% din PIB. (...) Suntem absolut convinsi ca evaziunea fiscala trebuie combatuta aspru, insa consideram ca mai utila ar fi imbunatatirea controlului efectuat de structurile deja existente, si nu impovararea tot a contribuabililor cinstiti cu alte obligatii financiare si de raportare, incalcand in acest timp si cu buna stiinta legislatia comunitara", sustin semnatarii scrisorii adresate premierului.

Se vor impovara foarte mult operatorii comercianti en-gros

In ceea ce priveste introducerea obligatiei de plata a TVA la achizitiile intracomunitare de produse alimentare si materiale de constructii si apoi aplicarea taxarii inverse pentru livrarea pe plan local a acestor produse, IFA precizeaza ca se vor impovara foarte mult operatorii comercianti en-gros. "Cum rambursarile de TVA intarzie, practic operatorii economici vor fi obligati sa crediteze gratuit statul, costul creditarii reflectandu-se apoi in costul produselor", se arata in document.

Pe de alta parte, sustin reprezentantii IFA, introducerea unui nou registru al operatorilor intracomunitari este inoportuna, dar daca totusi se doreste acest lucru, registrul "ar trebui utilizat numai pentru achizitiile/livrarile intracomunitare de bunuri, nu si pentru serviciile primite sau prestate intracomunitar".

Amenzi de la 50.000 la 100.000 lei?!

In documentul adresat premierului, IFA exemplifica cazul unei persoane impozabile din Romania care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici si care presteaza un serviciu de consultanta unei persoane impozabile din alt stat membru al UE in valoare de 100 lei. Prestatorul are deja obligatia de a se inregistra in scop de TVA, chiar daca nu se pune problema colectarii taxei in Romania. "Cu aceasta noua obligatie ea va trebui sa se inregistreze si in Registrul operatorilor intracomunitari, iar daca nu va face acest lucru risca, asa cum se prevede in proiectul propus de modificare a Codului de procedura fiscala, o amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, precum si confiscarea veniturilor. (...) Consideram ca trebuie respectat principiul european al proportionalitatii conform caruia o sanctiune trebuie sa aiba in vedere gravitatea faptei", noteaza documentul.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: