Afaceri eco pe doua roti

Data publicarii: 04-06-2010 | Afaceri

Fie ca vor sa faca miscare, sa economiseasca, sa ocoleasca blocajele din trafic sau sa adopte moda "eco", tot mai multi romani aleg sa mearga pe bicicleta. Cum iese soarele, romanii incep sa se gandeasca la activitatile in aer liber, iar afacerile comerciantilor din sector infloresc. "Vanzarile cresc cand se incalzeste. Pe an vindem in jur de 800-1000 de biciclete. Cam de la 10 milioane ie sus (circa 240 de euro) este o bicicleta acceptabila, cu doi ani garantie la client, vindem si second hand, mai facem «buy back» de la clienti, gasim tot felul de solutii", spune Valentin Valeanu, director magazin de biciclete.

Desi la capitolul piste nu stam prea bine (doar vreo 70 de km in Capitala), in ultimii ani numarul de biciclete de pe strazi s-a dublat, ceea ce face din Romania o piata atractiva pentru cei care vor sa deschida o afacere in domeniu.

Spre exemplu, numarul magazinelor de specialitate din Bucuresti a crescut anul acesta cu 30% fata de 2009, ajungand la 50, spun jucatorii din piata. Putin, la o populatie de doua milioane de locuitori cat este in Bucuresti, sunt de parere specialistii.

"In Budapesta, cu acelasi numar de locuitori, sunt 110 magazine specializate de bicliclete. Din pacate, sezonul este destul de scurt aici, la noi, tine cateva luni. Dar se acopera cheltuielile daca nu este chirie foarte mare. Acum doi ani am vandut in jur de 2000 de bucati. Anul trecut insa au scazut vanzarile sub 1000, ma refer la biciclete de calitate care depasesc 250 de euro. Anul acesta sper sa creasca vanzarile peste 1000 de bucati", spune Vlad Oraseanu, proprietar magazin biciclete.

Segmentul principal de clienti provine din randul tinerilor care cumpara biciclete mai ieftine. Un alt segment este cel format din locuitorii din suburbii sau de la tara, care cumpara biciclete pentru a se deplasa mai usor. Cel de-al treilea segment, care inregistreaza si cea mai mare crestere, este cel al romanilor care vor sa faca sport. Barbati sau femei cu varsta mijlocie, cu venituri medii si mari, care cumpara biciclete pentru a face sport, a se plimba prin parc sau chiar pentru a merge la serviciu.

Cand vine vorba de alegerea bicicletei trebuie sa se tina seama de terenurile de rulare, adica daca se foloseste pe strada sau pe teren accidentat.

Circa 10-15% din volumul total de biciclete vandute in Romania sunt de tip Mountain Bike, insa, vanzarile de Street Bike - biciclete pentru oras - vin tare din spate.
Pentru cei care nu s-au hotarat inca sa isi cumpere o bicicleta, inchirierea poate fi o varianta. Centrele de inchirieri biciclete se inmultesc rapid - in ultimele luni, in Capitala, s-au deschis noi centre in Parcul Herastrau si in Parcul Tineretului.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: