Destinatii de top pentru gurmanzi

Data publicarii: 04-06-2010 | Turism

Arta culinara a starnit intotdeauna curiozitatea si atentia publicului si din ce in ce mai multi oameni sunt preocupati de provenienta produselor culinare. Astfel, turismul culinar devine o ramura importanta a turismului cultural.

Daca in trecut acest tip de turism era practicat in zonele rurale, astazi tot mai multe restaurante ale celor mai importante metropole europene promoveaza mancarurile traditionale zonei pe care o vizitati.
 
Fie ca il numim turism culinar, gastronomic sau gourmet, aceasta metoda de a calatori si degusta din cele mai fine si apreciate mancaruri si vinuri traditionale atrage tot mai multi turisti, iar studiile recente realizate de Asociatia Internationala de Turism Culinar arata ca aceasta forma de turism a devenit o piata de nisa cu mare potential.
 
Agentiile de turism din intreaga lume pun la dispozitia gurmanzilor pachete turistice care ofera vacante cu degustari care pornesc de la pretul de 320 de euro de persoana si pot ajunge pana la 1.200 de euro, in functie de preferintele culinare.

Toscana, renumita pentru peisajele, vinurile si bucataria traditionala

Conform site-ului tripadvisor.com, in fruntea topului celor mai apreciate destinatii "gourmet" din Europa se afla zona Toscana, din Italia. Aici vin anual milioane de turisti, nu numai pentru a vizita capitala Renasterii, Florenta, ci si pentru  a gusta din mancarurile traditionale bazate pe retete extrem de simple, dar cu un gust aparte, insotite de vinurile zonei care au adus faima acestei regiuni. Cele mai importante orase sunt Florenta, Pisa si Siena, dar puteti sa petreceti o vacanta de neuitat si in orasele mai mici precum Montalcino, Montepulciano, toata zona Chianti.

Ce a transformat gastronomia locala toscana intr-o atractie turistica? Sefii restaurantelor de lux sunt de parere ca bucataria toscana atrage tocmai prin simplitatea gusturilor, mancarea are la baza ingrediente proaspete, abia culese. Ierburile aromate, uleiul de masline, usturoiul si vinurile produse in aceasta zona dau un gust aparte mancarii locale.

Iata cateva dintre preparatele locale pe care trebuie sa le incercati odata ce ati ajuns in aceasta zona: simplele bruschete cu rosii si busuioc care aparent par o mancare banala, un antreu pe care il puteti prepara si dumneavoastra acasa, dar nu a existat turist care sa spuna ca bruschetele toscane nu au un gust deosebit. Inca nu s-a divulgat reteta secreta, dar cert este ca acest  fel de antreu nu are acelasi gust in nicio alta zona.

Friptura de vita rumenita pe gratar, bissteca alla fiorentina, stropita cu ulei de masline si condimentata cu ierburile proaspete, focaccia cu mozzarella si rosii, pizza cu sunca, renumitele trufe sau gorgonzola sunt cateva dintre mancarurile cu care veti fi servit in restaurantele localnicilor din pensiunile agroturistice din zona Toscanei.

Italienii, in special toscanii, au un cult pentru gatit si degustarea de vinuri, de aceea pe fiecare deal al zonei veti intalni alaturi de vilele localnicilor, domenii viticole, transformate in adevarate atractii turistice. Aici veti putea degusta soiuri faimoase de vinuri italiene precum Chianti, Vernaccia,  Vin Santo, Brunello di Montalcino sau Moscatello di Montalcino. 

Daca doriti sa petreceti o vacanta "gourmet" ca la carte, trebuie sa scoateti din buzunar intre 450 si 870 de euro pentru patru nopti de cazare intr-una din vilele localnicilor transformate in pensiuni agroturistice, cu masa inclusa si o degustare de vinuri din partea casei. In plus, puteti sa va inscrieti la cursuri de gatit pentru a va intoarce acasa cu cat mai multe secrete culinare.

Cea mai rafinata gastronomie, cea frantuzeasca

Croissante, creme brulee, fois gras, cafea cu lapte, trufe, supa-spuma de trufe, crema de vanilie aromatizata, melci gratinati la cuptor cu pesmet si usturoi, insotite in permanenta de un pahar cu sampanie sau vin rosee, sunt cateva dintre delicatesele oferite de restaurantele frantuzesti in care puteti savura preparatele traditionale.

Agentiile de turism organizeaza pentru pasionatii de arta culinara tururi "gourmet" in piete si bistrouri, in magazinele cu delicatese frantuzesti, acestia fiind insotiti de un ghid specializat sau bucatari care vor initia turistii in tainele celei mai rafinate gastronomii.

O masa la unul dintre restaurantele din turul gastronomic in zona Bordeaux dureaza in jur de 5 ore si costa intre 200-300 de euro de persoana. Sunt si meniuri mai ieftine, doua persoane pot lua masa cu doar 150 de euro la restaurante mai putin cunoscute in aceleasi conditii, dar intr-un local cotat cu mai putine stele.

Specialistii spun ca odata ce ai petrecut o zi intr-un astfel de restaurant, vei intelege mai bine regiunea, vinurile, oamenii si cultura locului. Daca ajungeti totusi in Paris este bine de stiut ca sunt agentii care organizeaza tururi ale celor mai bune patiserii si ciocolaterii. Tariful unui astfel de tur se incadreaza intre 35 si 85 de euro de persoana, pret care include degustari de produse de patiserie, branzeturi,  vinuri frantuzesti.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: