Razboiul turco-grecesc se muta in bancile din Romania si Bulgaria

Data publicarii: 04-06-2010 | Finante-Banci

Turcii au iesit la cumparaturi de banci grecesti din Romania si Bulgaria, incurajati de situatia grea prin care trece statul elen, dar si de problemele cu care se confrunta sistemul bancar din Grecia. Nu sunt cazuri izolate: mai multe institutii de credit din Turcia, printre care si Ziraat Bankasi - cea mai mare banca de stat -, au incercat sa preia banci din cele doua tari, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite care citeaza un articol din publicatia greceasca Proto Thema, intitulat sugestiv "Razboiul turco-grecesc pentru bancile din Balcani".

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) spun ca logica unor asemenea achizitii "este normala, daca sunt niste banci care vor sa faca aceasta miscare", fara a face insa declaratii in numele cumparatorilor.

"Exista aceasta posibilitate, avand in vedere ca Turcia nu a fost afectata de criza economica, asa cum s-a intamplat cu Grecia si Romania. Sistemul financiar din Turcia a trecut printr-o criza in urma cu zece ani, care l-a pre gatit pentru criza de acum, de aceea nu are probleme si nu e afectat", a declarat pentru Gandul Guven Gungor, secretarul general al TIAD. Pana acum, grecii nu au cedat, fideli strategiei de a-si pastra activele din Balcani, mai relateaza publicatia Proto Thema.

Moment bun pentru cei cu bani

In Romania, Grecia este prezenta cu sapte banci care impreuna detin 17% din activele bancare ale pietei locale, dintre care Alpha Bank si Bancpost figureaza in topul primelor zece institutii de credit. In afara de acestea doua, pe piata mai sunt si alte banci mai mici cu capital grecesc, cum este cazul Piraeus, ATE, Marfin si Banca Romaneasca, alaturi de Emporiki Bank, care face parte din grupul elen omonim, detinut de banca franceza Credit Agricole. In 2008, autoritatile de la Atena au adoptat un program in valoare de 28 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar, insa bancile cu actionariat elen din Romania nu se confrunta cu probleme, pentru ca sunt bine capitalizate si nu au probleme cu lichidatile, dupa cum a spus recent Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: