Statul nu cunoaste amploarea evaziunii

Data publicarii: 09-06-2010 | Economie

Ministerul Finantelor si cel al Internelor sunt institutiile responsabile cu scoaterea la suprafata a economiei nefiscalizate, dar le lipseste studiul de impact. In lupta impotriva evaziunii fiscale, autoritatile se bazeaza doar pe cifrele furnizate de marile companii, in timp ce Comisia Europeana ar putea ridica probleme.

Pachetul de masuri privind combaterea evaziunii fiscale va intra in vigoare cel tarziu saptamana viitoare, potrivit ministrului de Finante, Sebastian Vladescu. Exista insa cel putin doua probleme legate de aceasta strategie.

Prima dintre ele se refera la lipsa studiului de impact, iar a doua - la posibila declansare a procedurii de infringement la adresa Romaniei, avand in vedere faptul ca Executivul european a avertizat deja ca unele dintre masurile preconizate incalca principiile comunitare.

Oficialii romani nu sunt insa ingrijorati in aceasta privinta. Chiar in proiectul de act normativ este precizata rezerva pe care Comisia Europeana ar putea-o avea in privinta unor masuri precum TVA-ul intra-comunitar sau accizele la produsele de lux.

Potrivit lui Vladescu, insa, aceste masuri vor fi implementate doar atat timp cat Romania nu risca penalitati concrete. "Riscul acestei proceduri a fost asumat (...). Am aplicat o perioada limitata pentru aceste masuri, pentru a reduce riscul oricarei penalitati legate de procedura de infringement", a spus Vladescu. Concret, masurile au ca limita de timp 12 luni.

Evaluari neoficiale

Lipsa studiului de impact a devenit o obisnuinta pentru autoritati in elaborarea mai multor acte normative. In privinta evaziunii fiscale, lipsesc cifrele oficiale privind amploarea acestui fenomen, iar oficialii par a se baza doar pe evaluari neoficiale.

De pilda, in domeniul tutunului, cei trei mari producatori din domeniu estimeaza dimensiunea evaziunii la peste un miliard de euro.

"In Romania, nu exista date statistice privind evaziunea fiscala, ci unele estimari neoficiale", a spus seful Finantelor.

Vladescu a precizat ca eradicarea acestui fenomen este responsabilitatea institutiei pe care o conduce si a Ministerului Administratiei si Internelor.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: