10 ani pana la euro

Data publicarii: 15-06-2010 | Finante-Banci

Toate tarile din UE vor adera in cele din urma la zona euro insa momentul a fost mult intarziat de venirea crizei, apreciaza Matteo Ferazzi, analist al grupului Unicredit. Economistul a explicat pentru Romania Libera ca 2014 este o estimare optimista in ceea ce priveste momentul din care romanii vor putea plati cu euro.

"Romania va trece in cele din urma la euro, insa nu o face in nici un caz in primul val de extindere cand cred ca vor intra tarile baltice si Bulgaria, dar nici in ultimul val, cand, probabil, vor intra Cehia si Polonia. Este dificil sa dai o data precisa insa momentul aderarii la zona euro ar putea fi si peste 10 de ani de acum incolo", a spus Ferazzi. In opinia acestuia Bulgaria si tarile baltice au un mare avantaj fata de Romania pentru ca au rata de schimb fixa.

Euro nu se simte prea bine

Economistii bancii italiene spun insa ca nu exclud total ca moneda euro sa dispara la un moment dat si ca, in orice caz deprecierea ei fata de dolar va continua si in urmatoarele luni. "Credem ca in urmatoarele sase pana la noua luni cursul
 se va duce spre 1,15 dolari/euro.Acesta nu este insa un lucru neaparat rau pentru zona euro care ar putea castiga astfel competitivitate la export, apreciaza Marco Valli, economistul sef al Unicredit.

Romania, tinta nr. 1

Matteo Ferrazzi a aratat ca cea mai puternica prezenta in Europa Centrala si de Est a firmelor italiene se regaseste in Romania. Statistica UniCredit arata ca in Romania existau anul trecut 6.000 de firme italiene active, dintr-un total de 13.616 de firme italiene prezente in Europa Centrala si de Est.

Ferrazzi a aratat ca numarul firmelor italiene din Europa Centrala si de Est este de 4,1 ori mai mare decat numarul societatilor italiene care activeaza in China, acestea avand de cinci ori mai multi angajati si o cifra de afaceri de 7,6 ori mai mare. De altfel, numai in Romania exista mai multe firme italiene inregistrate in comparatie cu China. Pe de alta parte, romanii din Italia conduc 25.000 de firme inregistrate in aceasta tara, a declarat Giuseppe Scognamiglio, sef departament relatii institutionale din cadrul grupului UniCredit. In Italia traiesc aproximativ un milion de romani.

Sucursala bancara dispare

Criza financiara va schimba cu siguranta actualul model de business in zona bancara, spune Federico Ghizzoni, seful pentru Europa de Sud-Est al Unicredit. In opinia acestuia intr-un orizont de 15-20 de ani, retelele de sucursale vor trece deja pe planul secund. "Investim in tehnologie. Fiul meu, de exemplu nu cred ca a intrat vreodata in vreo agentie, desi are relatii cu bancile. Bankingul de la distansa este viitorul si ma intreb daca mai are sens sa achizitionam retele de  sucursale", a explicat Ghizzoni la Milano.

Acesta a amintit ca in Romania este analizata fiecare sucursala si agentie in parte pentru a se decide, in functie de performantele ei, daca va fi pastrata sau nu. "Chiar facem totul pentru a atrage clienti. Cererea este la un nivel foarte mic in Romania. Cred ca din aceasta cauza a scazut mult si marja practicata de banci. Vrem sa ramanem in Romania si chiar sa reluam dezvoltarea cand momentul va fi prielnic", a mai spus Ghizzoni.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: