ZEW: Economia Romaniei este perceputa acum drept cea mai slaba din regiune

Data publicarii: 18-06-2010 | Economie

Leul isi va continua declinul, arata o analiza a institutul german de cercetare ZEW. Doar 23% dintre expertii chestionati considera ca leul se va aprecia in urmatoarele sase luni, in timp ce restul analistilor vad fie o depreciere, fie nici o schimbare. Pe de alta parte, expertii straini percep Romania drept cea mai slaba economie din randul tarilor est-europene.

Economia Romaniei o sa o duca mai bine peste sase luni decat in momentul de fata, estimeaza 43% ditre economistilor straini chestionati de ZEW, in timp ce 38% dintre acestia nu anticipeaza nici o schimbare majora. Este una dintre singurele note bune primite de Romania din partea expertilor. Sapte din zece analisti considera ca starea actuala a Romaniei este proasta, cea mai slaba perceptie in randul celor sapte tari central si est-europene analizate.

Spre exemplu, in Slovacia, ponderea economistilor care considera ca economia se afla intr-o conditie slaba, iar in Polonia, ponderea acestora nu ocupa nici 20%. Pe de alta parte, desi Romania a avut in mai a treia cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana, de 4,2%, un sfert dintre analistii chestionati de ZEW cred ca aceasta va creste pe un orizont de sase luni, in timp ce 44% nu vad nici o schimbare a cifrei.

Nici leul, care a atins cel mai slab nivel in fata euro din acest an, nu o va duce prea bine: 41% dintre analisti anticipeaza ca moneda romaneasca se va stabiliza la nivelul actual in fata euro in urmatoarele sase luni, in timp ce mai bine de o treime dintre experti anticipeaza deprecierea leului. Doar 23% dintre analistii chestionati de ZEW se asteapta la intarirea monedei romanesti in fata euro. Pentru realizarea raportului pe iunie, institutul german ZEW a consultat 61 de experti financiari.

Integral in Money.ro