Cine raspunde pentru datoriile la stat?
Data publicarii: 08-07-2010 | EconomieStatul incearca sa rezolve problema firmelor-fantoma, insa astfel ii incurajeaza pe patroni sa declare falimentul mai usor. Firmele sau persoanele fizice care preiau de la debitori insolvabili active la preturi "discutabile" vor raspunde in solidar, potrivit ordonantei de urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale (nr. 54/ 2010). Aceasta aduce modificari si completari Codului de Procedura Fiscala, precizand categoriile de persoane fizice sau juridice care raspund in solidar cu debitorul declarat insolvabil.
Astfel, sunt vizate firmele aflate in legatura cu debitorul si care au preluat in proportie semnificativa activele, personalul si partenerii comerciali, continuand activitatea acestuia sub alta identitate. De asemenea, pentru debitorii declarati insolvabili vor raspunde in solidar si administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului.
Tot impreuna cu debitorul vor fi trasi la raspundere si administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate. Decizia investitorilor straini de a-si plasa resursele in Romania ar putea sa fie influentata de aceste masuri, sustin expertii fiscali.
Avocatul Gabriel Biris, expert fiscal, considera ca legea explica clar care sunt persoanele fizice si juridice care raspund, in anumite conditii, solidar cu debitorul, insa va exista tendinta ca, de exemplu, administratorii sa se protejeze de riscuri si sa devina mult mai prudenti. "Pentru a evita o posibila angajare a raspunderii solidare, este posibil ca administratorii sa prioritizeze plata obligatiilor bugetare, Fiscul devenind astfel privilegiat in fata altor creditori.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri