Romania ar putea ajunge sa plateasca salariile rationalizat

Data publicarii: Astazi, 27-07-2010 | Economie

FMI a ajuns la Bucuresti si i-a gasit pe oficialii Guvernului Boc cu o mare problema: nivelul arieratelor, respectiv datoriile mari pe care statul le are catre mediul privat. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a avertizat inca de acum doua saptamani ca acordarea transei a sasea din acord, de 900 de mi-lioa-ne de euro, depinde si de reducerea arieratelor. Abia ajuns in Romania, seful misiunii Fondului la Bucu-resti, Jeffrey Franks, a anuntat ca FMI va lua in calcul pentru 2010 o recesiune mai adanca de 0,5% din PIB, dar pana la 3%.

In conditiile in care pe plan extern statului i-ar fi greu sa se imprumute in conditii convenabile si nici pe plan intern relatia cu bancile nu este tocmai buna, surse oficiale au de-clarat pentru Gandul ca la Bucuresti s-a discutat si despre cel mai pesimist scenariu posibil, aplicabil in lipsa banilor de imprumut: plata rationalizata a pen-siilor si a salariilor. "Pur si simplu statul ar putea rama-ne fara bani, ceea ce inseamna ca va fi nevoit sa rationalizeze cheltuielile. Asta poate insemna si anularea totala a investitiilor si plata cu intar-ziere a salariilor si a pensiilor", ne-au declarat sursele.


Misiunea oficiala a FMI la Bucuresti, in urma careia Guvernul va afla daca va primi transa a sasea din acord, de circa 900 de milioane de euro, a inceput pe un ton pesimist. Jeffrey Franks, seful misiunii, a anuntat ca Fondul va revizui in jos prognoza privind recesiunea economiei romanesti. Conform prognozei din primavara, in 2010 economia romaneasca ar urma sa scada cu 0,5% din PIB, fata de o crestere de 1,3% cat se estimase in iarna. Recesiunea ar putea fi insa de 3% din PIB, conform unui raport facut public saptamana trecuta de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "Eu nu as fi atat de pesimist ca BERD.

Integral in Gandul