Salariile din BNR raman diminuate, dar banca pastreaza fondurile

Data publicarii: 31-08-2010 | Finante-Banci

Angajatii Bancii Nationale a Romanei vor avea in continuare salariile diminuate cu 25%, insa BNR va pastra fondurile rezultate astfel pentru majorarea rezervelor sale statutare, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, adoptate in sedinta de luni.

"Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta ca salariile angajatilor din BNR sa fie in continuare diminuate cu 25%, insa sumele rezultate in urma aplicarii acestei diminuari nu vor mai ajunge la bugetul de stat, ci vor ramane in continuare la dispozitia Bancii Nationale, urmand sa fie destinate majorarii rezervelor statutare ale bancii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

De asemenea, vor ramane la dispozitia BNR si sumele rezultate din reducerea salariilor angajatilor BNR care nu au fost virate catre bugetul de stat pana la momentul intrarii in vigoare a OUG adoptate luni, a mentionat Muntean.

Surse guvernamentale au declarat, insa, pentru AGERPRES, ca banii rezultati din diminuarea salariilor din BNR vor fi virati de banca intr-un cont special, pentru a fi folositi, probabil, de Guvern. "BNR va vira diferenta de 25% din fondul de salarii intr-un cont special, care va fi folosit, probabil, la bugetul de stat", au mentionat sursele citate.

Noua OUG adoptata de Guvern modifica prevederile Legii 118/2010 privind diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%.

Virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate in urma reducerii salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei a ajuns in atentia Comisiei Europene, in a carei opinie acest transfer este unul fortat de resurse financiare ale BNR catre bugetul de stat, situatie neconforma cu art. 123 din Tratatul UE. De asemenea, punctul de vedere al Bancii Centrale Europene este in sensul ca transferul la bugetul de stat poate fi asimilat unei finantari monetare, care este expres interzisa prin art. 123 din tratat.

Integral in Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: