Barclays: Romania are probleme din cauza ajustarilor fiscale

Data publicarii: 05-10-2010 | Economie
Expertii Barclays Capital spun ca tara noastra se confrunta cu probleme grave din cauza masurilor de ajustare fiscala adoptate de guvern, potrivit studiului realizat despre starea economiilor emergente. Aceste masuri au fost luate fara ca economia sa aiba sansa de a-si reveni.

"Ajustarile efectuate (reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, cresterea TVA cu 5 puncte procentuale etc.) au avut impactul preconizat asupra economiei, reducand cererea interna si ridicand nivelul inflatiei", arata Barclays Capital. Expertii bancii atrag atentia asupra faptului ca PDL pierde sprijin pe plan intern si ca Opozitia se coalizeaza impotriva sa, incercand sa-i provoace caderea in Parlament.

Pe acest fond de instabilitate politica si economica, Banca Nationala incearca sa mentina un curs de schimb stabil al monedei nationale. Potrivit datelor din raportul Barclays Capital, increderea consumatorilor din tara noastra este mult mai mica decat cea la nivel european, in timp ce majorarea TVA a determinat un salt important al inflatiei. In comparatie cu alte economii emergente, Romania se afla intr-o situatie destul de proasta, fiind printre putinele tari care nu au reusit inca sa iasa din recesiune. Expertii Barclays Capital atrag atentia ca Romania si alte tari din zona depind de exporturile in UE, in timp ce cererea interna nu si-a revenit. In ceea ce priveste politica BNR, Barclays estimeaza ca dobanda de referinta va scadea de la 6,25%, cat este in prezent, la 6% in primul trimestru de anul viitor si la 5,75% in al doilea trimestru.

 

integral in: Financiarul