Lufkin Industries incepe lucrarile la fabrica din Romania

Data publicarii: 06-10-2010 | Afaceri
Compania americana Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii pentru industria petroliera, va incepe constructia la fabrica din Romania, langa Ploiesti, cu o investitie initiala de 126 milioane de dolari.

Lufkin va incepe constructia la fabrica de langa Ploiesti, din comuna Aricesti, unde compania detine un teren de 33 de hectare in Ploiesti West Park. Fabrica va fi data in functiune in 2012, si va avea initial 320 de angajati.

Investitia, in valoare de 126 milioane de euro, este sustinuta si de Guvernul Romaniei care a acordat, prin Ministerul Finantelor Publice, asistenta sub forma unui ajutor de stat in valoare de 28 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 30 la suta din costurile totale ale fabricii. Echipamentele produse in cadrul acestei noi fabrici vor fi destinate in proportie de 80 la suta exportului pe piete din Asia si Orientul Mijlociu.

Conform directorului general al companiei, Jay Glick, pozitia geografica a Romaniei constituie un avantaj pentru compania pe care o conduce, deoarece ofera acces atat catre piata europeana, cat si cea asiatica, fabrica de la Aricesti devenind 'un nod de deservire a pietelor europene si un punct important de export catre Rusia, Asia Centrala, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si alte piete din Asia de Est'.
Lufkin Industries incepe lucrarile la fabrica din Romania

Apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana a constituit de asemenea un factor important in decizia companiei americane de a investi pe piata locala, deoarece aceasta apartenenta ofera investitorilor incredere si garantia stabilitatii. De altfel, a observat directorul Lufkin, piata din Romania a progresat mult in ultimii ani, oferind transparenta din punct de vedere economic.

De asemenea, sunt importante 'beneficiile strategice aduse de traditia importanta in extragerea, prelucrarea, vanzarea si infrastructura petroliera', a apreciat Glick. In plus, 'Romania ofera avantajul accesului direct la materie prima, fiind o locatie strategica cu rute de aprovizionare avantajoase si forta de munca inalt calificata si pregatita tehnic', a adaugat el.

Nu in ultimul rand, sprijinul important al guvernului roman, in valoare de 28 de milioane de euro, a constituit un motiv serios in alegerea facuta de investitorii americani.

Intrebat in legatura cu momentul ales pentru aceasta investitie, in contextul crizei economice mondiale, directorul Lufkin a explicat ca acesta nu este intamplator, deoarece piata este mai calma, cu o concurenta relativ redusa. Asadar, acesta este un moment bun pentru a investi in industria petroliera. Mai mult, a explicat Glick, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), cererea de petrol va continua sa creasca in urmatorii ani, iar pretul petrolului ramane in continuare destul de ridicat, un motiv puternic pentru a investi in continuare in acest domeniu.

Directorul Lufkin a mai declarat ca deocamdata nu s-au purtat negocieri pentru posibile colaborari cu alti investitori locali. In momentul de fata, compania se afla in proces de licitatie pentru construirea fabricii din comuna Aricesti, a precizat el.

Dupa ce va fi pusa in functiune fabrica de la Aricesti, in ultimul trimestru al anului 2012, reprezentantii companiei spera ca vor realiza o cifra de afaceri de 30 milioane de dolari pe an, urmand ca in urmatorii 2-3 ani aceasta sa creasca la 60-70 milioane dolari pe an, a declarat Glick. Astfel, investitorii americani spera sa-si recupereze investitia initiala, de 126 milioane de dolari, in perioada 2015-2020. Desigur, vor mai exista si investitii suplimentare, pe langa cea initiala, a precizat el.

Compania americana Lufkin Industries este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii pentru industria petroliera. Lufkin Industries a fost infiintata in 1902 si are sediul in Lufkin, Texas. Compania are o prezenta semnificativa pe toate pietele de petrol din lume si este si furnizor de echipamente de transmisie hidraulica. In 2009, Lufkin Industries a realizat vanzari de echipamente in valoare de 521,4 milioane dolari.

Sursa: AGERPRES