Cancelarul german Angela Merkel cere o strategie comuna dupa criza financiara

Data publicarii: 12-10-2010 | Economie

 Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni o abordare internationala mai ferma pentru consolidarea bugetelor nationale, in urma crizei financiare globale.

"Noi, cei din Uniunea Europeana, (...) consideram ca criza economica a fost depasita intr-o masura suficienta incat sa trebuiasca sa ne gandim si la o strategie de iesire", le-a spus ea reprezentantilor companiilor, in cursul unei vizite in capitala bulgara, Sofia.

Declaratia reprezinta o critica indirecta la adresa Statelor Unite, care in ultimele zile a pus sub semnul intrebarii abordarea Europei si Germaniei privind obtinerea stabilitatii.

In intreaga lume au loc discutii privind interdependenta monedelor individuale si se ridica intrebarea "cine ce strategie urmeaza", a afirmat Merkel. Subiectul va fi figura si pe agenda summitului G20 ce va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, in Coreea de Sud, a adaugat ea.

"Faptul ca unele tari industriale sau, de exemplu, intreaga UE, sunt implicate deja profund intr-o strategie de iesire, in timp ce altele sunt departe de acest lucru, duce, bineinteles, la o serie de probleme care pun sub semnul intrebarii sustenabilitatea cresterii economice globale", a precizat cancelarul german.

Ea a avertizat si ca UE trebuie sa se concentreze pe domeniile care consolideaza cu adevarat competitivitatea blocului european. Merkel nu este convinsa ca toate initiativele prezentate in ultimii ani in Europa, de exemplu etichetarea mancarii, au fost "atat de importante incat sa trebuiasca aparate fervent".

Ea considera ca initiative mai importante, precum politici comune de cercetare si inovatie, o piata energetica comuna sau accesul comun la internet de mare viteza, "nu au avut intotdeauna prioritatea pe care ar fi trebuit sa o aiba".

Merkel a cerut noilor state membre UE sa identifice clar proiectele care nu sunt importante, pentru ca "au in continuare o viziune foarte buna privind ceea ce este important in viitor".

Cancelarul german Angela Merkel se afla intr-o vizita de doua zile in Bulgaria si Romania, cele mai noi state membre UE.

NewsIn