Patronatele cred ca protestele de la Finante pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei

Data publicarii: 14-10-2010 | Actualitate
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania atrage atentia, prin intermediul unui comunicat, ca protestele neautorizate ale angajatilor din Finante pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei, impiedicand mediul de afaceri sa-si desfasoare activitatea normal si indepartand posibilii investitori

"Pentru o tara care se confrunta cu o criza profunda precum Romania, blocarea sistemului de finante inseamna pierderea oricarei sanse de revenire la normalitate, cu efecte negative asupra tuturor cetatenilor. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ANPC) face apel de aceea la calm si la rezolvarea nemultumirilor pe calea dialogului tripartit Guvern-patronate-sindicate, iar nu prin blocarea activitatii. Exista multe alte categorii sociale afectate de criza, atat din mediul bugetar, cat si privat, care au inteles ca situatia obiectiva obliga la masuri speciale si care isi continua activitatea tocmai pentru a repune economia pe picioare", se spune in comunicat.

Totodata, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania invita sindicatele sa se aseze la masa dialogului social si sa nu incurajeze asemenea forme de protest care, in opinia reprezentantilor aliantei, in loc sa duca la rezolvarea nemultumirilor, doar adancesc criza economica ce sta la baza reducerilor de venituri.

"Dezaprobam ferm orice actiuni violente, precum cele petrecute ieri (miercuri, n.r.) in sediul Ministerului de Finante, pentru ca imaginea unei tari in care ministrul de Finante este sechestrat de angajati in institutia publica pe care o conduce va avea un efect dezastruos asupra investitiilor. Atragem, de asemenea, atentia ca blocarea activitatii Trezoreriei inseamna ca nu se mai efectueaza nicio plata catre bugetul de stat, si cu atat mai putin vor fi bani pentru salariile bugetarilor, in conditiile in care bugetul nu isi poate colecta taxele si impozitele", a precizat purtatorul de cuvant al ANPC, Dan Matei Agathon.

Cateva sute de angajati ai Ministerului Finantelor Publice au incetat miercuri lucrul, nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit stimulentele de doua luni, spunand ca nu mai pot avea un trai decent, in conditiile in care salariile le-au fost reduse.

Protestele angajatilor de la Finante vor continua si joi, dupa esecul negocierilor purtate cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

 

NewsIn