Pe cine va mai ierta de impozit Codul fiscal?

Data publicarii: 20-10-2010 | Finante-Banci
Codul fiscal prevede cateva zeci de exceptii de la plata impozitului pe venit. Dupa ce a eliminat cateva dintre ele in vara, Guvernul analizeaza ce ar mai putea taxa din 2011.

Codul fiscal este reexaminat inca de la inceputul acestui an. Exceptiile si scutirile de la plata impozitului pe venit au fost periate in prima faza, in iulie, cand o serie de scutiri au fost eliminate. Astfel, tichetele (de masa, cadou, de cresa), platile compensatorii, veniturile din dobanzi si din titluri de valoare tranzactionate pe piata de capital detinute mai putin de un an sunt acum impozitate cu 16%.

La aceeasi data a fost luata in discutie si propunerea de impozitare a veniturilor din salarii ale programatorilor IT si a pensiilor mai mari de 1.000 de lei.

Ambele variante au cazut in urma negocierilor din coalitia de guvernare. Discutia privind reanalizarea veniturilor scutite de la impozitare a ramas insa deschisa.

Principalul sustinator al impozitarii generalizate este presedintele Basescu. "Avem o politica fiscala stramba. Iar daca vorbim de modernizarea statului, trebuie sa avem curajul sa fiscalizam tot ce avem in economie. Mi se pare ca orice venit trebuie impozitat in Romania, fie ca trebuie sa impozitam un leu", a declarat acesta. Codul fiscal acorda cateva zeci de derogari, unele intemeiate, altele discutabile. 

 

integral in: capital.ro