Tanasescu: Discutiile de la Ministerul Economiei vizeaza strategia economica pentru 2010-2011

Data publicarii: 21-10-2010 | Economie
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) se afla la sediul Ministerului Economiei unde va discuta, printre altele, despre strategia economica pentru 2010-2011cu oficiali ai ministerului de resort, a declarat, joi, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Discutiile se vor axa, in primul rand, pe strategia economica pentru 2010-2011, pe mersul reformei in segmentul intreprinderilor publice. Vom vedea exact care sunt progresele de la utima vizita si, nu in ultimul rand, vom aborda problemele legate de o viitoare cooperare in reforme structurale, in speciale la nivelul intreprinderilor publice subordonate Ministerului Economiei. In acelasi timp, vom discuta si modul in care pana in momentul de fata au fost indeplinite tintele pe care le-am stabilit impreuna cu dansii si, nu in ultimul rand, vom discuta despre probleme legate de modul in care cooperarea noastra viitoare va fi concretizata in saptamanile care urmeaza", a spus Tanasescu.

Intrebat despre o eventuala reducere a salariilor din companiile de stat, Tanasescu a declarat ca acest subiect nu a fost abordat, dar ca se va ajunge probabil si la acesta tema.

"Nu am discutat inca acesata problema (reducerea salariilor la companiile de stat - n.r.). Am discutat intr-un proces mai larg despre restructurarea companiilor publice, care apartin Ministerului Economiei si cred ca acesata problema a diminuarii salarizarii trebuie sa fie facuta intr-un context mai larg de restructurare. Probabil ca, in urma discutiilor, vom ajunge si la astfel de discutii", a declarat Tanasescu.  

De asemenea, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a mentionat ca nu s-a discutat despre o posibila majorare a nivelului de deficit bugetar ca urmare a reducerii TVA la alimentele de baza si neimpozitarea unor pensii. "Nu am discutat despre o schimbare a tintei de deficit pentru anul viitor", a spus Franks.

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si demararea discutiilor pentru incheierea unei noi intelegeri, urmand sa aiba intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Muncii, Ministerului de Finante si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat la 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 13,15 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente.

Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a sasea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 884 milioane euro (769 milioane DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 11,27 miliarde euro (9,8 miliarde DST).

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: