De ce nu dau bancherii credite

Data publicarii: 22-11-2010 | Finante-Banci

Teama de creditele neperformante este unul dintre motivele pentru care imprumuturile sunt rare si scumpe. Industria si comertul raman cele mai riscante sectoare.

Comertul si industria prelucratoare cumuleaza peste jumatate din imprumuturile cu intarzieri la plata de peste 90 zile, urmatoarele sectoare cu credite neperformante fiind constructiile si serviciile, potrivit unei prezentari a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. La polul opus, agricultura si sectorul energiei au generat impreuna putin peste 5% din totalul creditelor neperformante. Totodata, datele prezentate de consilierul guvernatorului BNR indica o scadere a ponderii imprumuturilor neperformante in primele patru sectoare (comert, industria prelucratoare, constructii si servicii) fata de nivelul de la finele anului trecut, insa o crestere pentru sectorul imobiliar.

Croitoru a declarat ca nivelul creditelor neperformante reprezinta unul dintre motivele pentru care exista diferente mari intre dobanzile la credite si cele la depozite. "Spread-ul acesta mare indica probleme in sectorul bancar, nu in sensul ca atentionez eu existenta unei probleme. Au probleme pentru ca se acumuleaza credite neperformante, se constituie provizioane, ceea ce inseamna reducerea profitului si existenta unei presiuni de mentinere a acestui spread. Bineinteles ca masuri mai drastice de ajustare in sectorul bancar le-ar reduce, dar asta este competitia in sectorul bancar din Romania", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Integral in  Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: