Jumatate din consumul privat ocoleste TVA

Data publicarii: 22-12-2010 | Finante-Banci
Desi incaseaza cam jumatate din sumele pe care ar trebui sa le colecteze din TVA, Guvernul nu gaseste solutii pentru a combate evaziunea, preferand taxarea mai impovaratoare a veniturilor existente.

Raportul dintre incasarile bugetului din taxa pe valoarea adaugata (TVA) si consumul privat, cu alte cuvinte, rata implicita de taxare, este de 10-12%, demonstrand ca circa jumatate din bunurile si serviciile  vandute  in Romania  eludeaza plata taxei. Concluzia se desprinde atat dintr-o analiza a Comisiei Europene referitoare la sumele colectate de bugetele statelor membre, cat si dintr-un document al Consiliului Fiscal.

In acelasi timp, Bulgaria, tara cu o economie si un sistem de taxare similare cu ale Romaniei, reuseste sa colecteze in jur de 17%, la o TVA de 20%. "Exista multe companii care eludeaza sistemul de taxare din cauza inabilitatii Agentiei de Administrare Fiscala de a afla cu precizie cine sunt platitorii, daca acestia declara toate taxele si daca le platesc conform declaratiilor fiscale", explica Ionut Simion, partner PricewaterhouseCoopers.

In vreme ce in Bulgaria exista un sistem informatizat de plata a taxelor, in Romania, abia acum se fac primii pasi. Ionut Simion considera ca o evidenta informatizata ar ajuta foarte mult la combaterea evaziunii fiscale. "Avand in vedere ca in anul 2009 rata implicita a TVA, calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat, a fost de 10,8%, comparativ cu 19% cat a fost rata legala, este esential ca eforturile autoritatilor pentru cresterea veniturilor bugetare sa fie directionate in primul rand spre imbunatatirea capacitatii de colectare", considera si reprezentantii AmCham (Camera Americana de Comert in Romania). Pentru anul viitor, Ministerul de Finante estimeaza o creStere cu 18% a incasarilor din TVA comparativ cu 2010, bazata indeosebi pe cresterea cotei la 24%, care s-a aplicat doar sase luni in 2010, si pe un avant al consumului privat. 

 

continuarea in: capital.ro