PNL va ataca la Curtea Constitutionala OUG 50/2010

Data publicarii: 23-12-2010 | Finante-Banci


Deputatii opozitiei au criticat miercuri forma in care a fost adoptata OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, reclamand ca reprezentantii Coalitiei sacrifica interesul cetateanului pentru interesele unor grupuri, liberalii anuntand ca vor ataca la CCR actul normativ.

Dupa ce OUG 50/2010 a fost adoptata, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a intervenit pentru a-si explica votul dat impotriva actului normativ. "Domnule prim-ministru, dlor colegi, nu va dezmintiti nici in ultima zi a Camerei, votati impotriva romanilor, ati dat din nou gir grupurilor de interese, celor care sug sangele poporului. u va mai bateti joc de romani. A trecut un an in care v-ati batut zilnic joc de romani, macar in ultima zi nu trebuia sa o faceti", li s-a adresat social-democratul reprezentantilor puterii.

La randul sau, viceliderul liberalilor din Camera, Eugen Nicolaescu, i-a intrebat pe parlamentarii Coalitiei ale cui interese le reprezinta in Parlament. "Interesele poporului sau unor grupuri de interese, chiar importante? Trebuie sa va hotarati ce vreti sa faceti si sa explicati in fata electoratului ca nu va interseaza sa le reprezentanti interesele. Am solicitat in Comisia de buget de mai multe ori sa stim care e punctul de vedere corect, oficial al Guvernului. Si Guvernul a venit cu doua puncte de vedere contradictorii: unul al ANPC si un altul din partea Ministerului de Finante. Aseara a fost nevoie sa se mai faca o sedinta a Comisiei, care sa transeze ultimele prostii pe care Guvernul dorea sa le faca. Azi ati dat dovada de neseriozitate in modul in care duceti un act normativ de la capat la coada nu invers, si de indiferenta fata de cetatean", a spus deputatul PNL.

El a continuat, transmitandu-le reprezentantilor Coalitiei ca ii intereseaza "orice leu de la UE si FMI" pentru ca nu sunt capabili sa relanseze economia. "Am gasit si chestiuni neconstitutionale in OUG 50/2010 si azi vom sesiza CCR, pentru ca aceasta lege are multe elemente de neconstitutionalitate", a conchis Nicolaescu.

Camera Deputatilor a adoptat, joi, OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat inca de miercuri, pe articole, OUG 50 in forma modificata de comisia de buget-finante. Camera Deputatilor este forul decizional pe acest act normativ.

Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.

El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare.

Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara".

In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.

In ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, insa votul final a fost amanat din cauza disensiunilor pe marginea raportului. In cursul zilei de miercuri, in paralel cu sedinta comuna pentru dezbaterea bugetului, reprezentantii puterii din Comisia de buget-finante s-au intrunit pentru a rediscuta OUG 50, desi plenul de luni nu luase o decizie oficiala privind retrimiterea la Comisie a raportului.

Astfel, Comisiei de buget-finante i-a fost adus la cunostinta avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul si s-a luat decizia adoptarii amendamentelor cerute de Comisia Europeana. Toate acestea insa in absenta unui vot formal al Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisie a raportului initial.

Dupa finalizarea sedintei plenului reunit al Camerei si Senatului pe legea bugetului, asadar dupa ce Comisia de buget-finante discutase deja OUG 50, s-a intrunit si plenul Camerei Deputatilor. Dar, pentru a putea consfinti raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit sa fie ceruta retrimiterea la Comisie a raportului initial, pentru doar 15 minute, ceea ce a si facut liderul grupului PDL, Mircea Toader. In final, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, in absenta opozitiei, iar votul final a fost programat pentru joi dimineata.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: