Cu cat ne scade dobanzile noua lege a creditelor

Data publicarii: 24-12-2010 | Finante-Banci

Clientii cu credite ipotecare contractate in 2008 ar urma sa fie cei mai avantajati, in timp ce romanii care au luat imprumuturi de nevoi in perioada de boom nu castiga aproape nimic.

 Legea creditelor pentru populatie, amendata in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, va obliga bancile sa refinanteze propriii clientii in cele mai bune conditii actuale. Aceasta inseamna ca, daca bancherii nu vor interpreta in propriul folos legea, iar deputatii dau asigurari ca nu se va intampla acest lucru, orice client cu restante mai mici de 45 de zile la plata ratelor va putea obtine, daca solicita acest lucru, o refinantare fara costuri suplimentare si in cele mai bune conditii de dobanda pentru creditele contractate anterior. RL va prezinta cu cat ar trebui sa scada ratele si ce categorii de clienti sunt avantajati de noua lege. Analiza noastra a luat in calcul creditele acordate in anii 2006,2007 si 2008, adica in perioada de boom, cand au fost acordate cele mai multe imprumuturi pentru persoane fizice din portofoliul actual al bancilor.

Rata la creditul de casa scade substantial

Pentru o mai mare relevanta am ales cazul unei banci foarte mari din Romania. Aceasta banca oferea in 2006 credite imobiliare la o dobanda anuala efectiva de 12%, in 2007 dobanda era de 9,29%, pentru ca in 2008 ea sa urce la 11,7%. In acest moment, aceeasi banca are in oferta un credit ipotecar in euro cu o dobanda de doar 6,27%. Cu alte cuvinte, in conditiile in care banca nu are voie sa ceara taxe sau comisioane pentru refinantare, rata ar trebui sa scada aproape de jumatate fata de 2008. Mentionam ca, suma totala platita de client pana la scadenta creditului ar putea creste, in condi¬tiile in care, o data cu refinantarea, creste si perioada de acordare. In cazul creditului de nevoi personale, situatia este cu totul diferita. De altfel, exista banci care au acum dobanzi mai mari la acest tip de imprumuturi decat in anii de boom. De exemplu, aceeasi banca mentionata mai sus acorda in 2007 credite de nevoi la un DAE de 14,09%, iar in 2008 - la 24,5%. In acest moment, banca practica un DAE de aproximativ 22%, mai mare decat in 2007 si cu 2% mai mica decat in 2008. Si la nivelul intregului sistem bancar este de observat o scadere a dobanzilor fata de anii de boom. Si in acest caz, cei care au credite de locuinta sunt avanta¬jati. In 2006, dobanda medie la creditele de locuinta in euro era 9,8%, in 2007 - 9,34%, iar in 2008 - de 10%. In prezent, dobanda medie, potrivit BNR, este 5,93%.

Continuarea in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: