Cand incepe razboiul preturilor la alimente?

Data publicarii: 02-02-2011 | Finante-Banci
Si vanzatorii si clientii au ajuns la limita suportabilitatii costurilor, in urma scumpirii alimentelor de baza in toata lumea. Cine va ceda de data asta?

La orice majorare a preturilor materiei prime, patronatele anunta la unison scumpiri ale alimentelor. Pana in prezent, nici un producator nu a declansat un razboi al preturilor pentru a obtine profit din marirea volumului de vanzari.

Preturile la alimente au urcat in ultima perioada de timp, iar tendinta de crestere se va mentine si pentru perioada urmatoare a anului, dupa cum au anuntat oficialii patronatelor din industria alimentara. De ani de zile, producatorii anunta periodic cresteri de preturi, care de cele mai multe ori se vad si la pretul afisat la raft, invocand in principal majorarea preturilor la materia prima sau pretul crescator al carburantilor. Pana in prezent, nu am asistat inca la declansarea unui "razboi al preturilor", astfel incat sa existe un producator in industria alimentara care sa mentina actualele preturi sau chiar sa le reduca si sa-si creasca astfel profitul din cresterea volumului de vanzari. Toate acestea, desi au avut cumva un model anul trecut. Prestigioasa companie suedeza Ikea, prezenta pe piata romaneasca, nu a crescut preturile la produse, desi TVA a crescut, iar decizia a fost anuntata chiar prin intermediul unei campanii publicitare.


SCUMPIRI
Pretul uleiului de floarea-soarelui creste in luna februarie cu 5%.
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu peste 50% din septembrie.
Pretul la zahar va creste continuu pana la sfarsitul anului.

Cele mai mari cresteri
DECEMBRIE 2010 COMPARAT CU DECEMBRIE 2009

CARTOFI 44,5%
ULEI 21,2 %
ZAHAR 5,5 %
PAINE 5,8%
LAPTE 3,6%
CARNE 3%
OUA -4,8%

 

citeste mia mult: Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: