Dividende la FP: 0,0156 lei/actiune. SIF-urile pot avea randamente mai bune

Data publicarii: 17-02-2011 | Bursa

Cu un management de portofoliu mai activ decat FP, Societatile de Investitii Financiare pot fi preferate de investitori in acest an

Actionarii Fondului Proprietatea ar putea primi in acest an un dividend ce reprezinta doar 20% din valoarea repartizata anul trecut, care insa a inglobat rezultatele din 2009 si 2008. In schimb, actiunile SIF au sanse sa acorde dividende mai atractive, cuprinse intre 0,02 si 0,07 lei/actiune. Analistii atrag insa atentia ca niciuna dintre aceste actiuni "nu este de dividend", iar acordarea constanta a unor dividende atractive poate insemna si decapitalizarea companiei.

Publicarea rezultatelor financiare ale FP a coborat pretul actiunilor, pentru pri-ma data de la listarea la BVB, sub pragul de 0,6 lei, evo-lutie explicata si prin nemultumirea investitorilor cu privire la valoarea mult diminuata a dividendului. Potrivit estimarilor reprezentantilor FP, actionarii ar putea primi pentru acest an un dividend brut de 0,0156 lei/actiune, fata de 0,0816 lei/actiune, cat au primit anul trecut. Important de retinut este faptul ca sumele pe care actionarii le-au primit anul trecut au provenit din rezultatele obtinute in doi ani, respectiv 2008 si 2009.

Prin comparatie, SIF-urile ar putea acorda in acest an dividende mai atractive decat FP, prin prisma unor rezultate bune. Daca presupunem ca fiecare SIF va aplica pentru acest an aceeasi rata a dividendului ca si in 2010, sumele care ar reveni actionarilor ar varia intre 0,017 lei/actiune (SIF Transilvania) si 0,069 lei/actiune (SIF Oltenia). La preturile actuale, indicatorii de evaluare ai FP sunt mai slabi decat pentru actiunile SIF. Spre exemplu, valoarea PER pentru o actiune FP este de 18,1, in timp ce la SIF-urile variaza intre 6,4 si 9,7. Randamentul dividendului este cel mai scazut la FP fata de toate celelalte SIF-uri. Mai mult chiar, daca la FP raportul dividendului (DivY) este de 2,6%, la actiunile SIF este cuprins intre 2,8% (SIF Banat-Crisana) si 5,7% (SIF Muntenia), in timp ce valoarea medie ajunge la 4,43%. 

Continuarea in Financiarul