Cum a explodat populismul de tip gulas din Ungaria

Data publicarii: 28-02-2011 | International
Premierul ungar Viktor Orban trebuie sa recastige o parte din curajul sau anterior pentru a revigora economia Ungariei, scrie George Kopits, fostul presedinte al Consiliului fiscal al Ungariei si fost membru al Consiliului monetar a Bancii Nationale a Ungariei, in cotidianul american Wall Street Journal, citat de Agerpres.

O mare parte din criticile aduse guvernului de la Budapesta pentru politicile sale economice eronate este pe deplin justificata. Institutii independente cum ar fi Curtea Constitutionala, Oficiul de Stat pentru audit sau consiliul fiscal insarcinat cu supravegherea politicii fiscale au fost neutralizate, iar impozitele distorsionat de mari au fost impuse corporatiilor mari (in special straine). Fondurile de pensii private s-au topit, practic, in sistemul traditional "pay-as-you-go" (platesti pe masura ce esti platit), iar sistemul de asistenta sociala, desi costisitor, a ramas nereformat. Noul plan al guvernului este de a slabi independenta bancii centrale. Nu e de mirare deci ca premierul Viktor Orban a fost comparat cu Hugo Chavez si cu presedinta argentiniana Cristina Fernandez de Kirchner, scrie Kopits.

Daca in America de Sud, populismul este in mare parte consecinta saraciei severe si a inegalitatii veniturilor, agravate de esecul clasei politice de a gestiona aceasta situatie, prin contrast, Ungaria poarta povara unei mosteniri istorice aparte. Dupa reprimarea revolutiei din 1956, regimul Kadar a incercat sa isi obtina legitimitatea prin introducerea unei serii de ajutoare sociale, la care avea acces o mare parte din populatie. Prin folosirea de credite externe pentru a multumi o societate de consum in devenire, comunistii au vrut sa diminueze din asprimea regimului totalitar. In Occident, Ungaria a fost considerata drept cel mai fericit loc din blocul de Est, iar "comunismul gulas" a devenit o versiune benigna a dictaturii sovietice.

Continuarea in Romania Libera