Viitorul 4G se scrie (si) la Timisoara

Data publicarii: 07-03-2011 | IT&C


Romanii mai au de asteptat inca trei-cinci ani pana in momentul in care tehnologia 4G, care permite accesul la internet cu viteze de peste 100 Mbps, va fi disponibila pe scara larga.

Alcatel-Lucent a facut, recent, prima demonstratie publica in Romania a tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care permite viteze de transfer de peste 100 Mbps intr-o retea wireless. Este tehnologia care va inlocui, treptat, retelele 3G si care, peste cativa ani, va fi prezenta si in Romania. Dar numai dupa ce strategia de spectru, aflata acum pe masa de lucru la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), va fi finalizata, dar si dupa ce calendarul de trecere la televiziunea digitala va fi definitivat.

Strategia clara a spectrului este numai una dintre conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca operatorii sa dea startul investitiilor in infrastructura LTE. In plus, pe piata trebuie sa existe suficient de multe produse compatibile cu noua tehnologie. Si, cum in ultimul an au avut loc mai multe lansari comerciale ale LTE, producatori precum Motorola, HTC sau Samsung au lansat deja pe piata telefoane mobile 4G. "In Romania, probabil ca o lansare comerciala va avea loc in trei-cinci ani", estimeaza Raoul Ros, presedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.

Aceasta dupa ce, la sfarsitul anului in curs sau cel tarziu la inceputul lui 2012, Orange va lansa comercial serviciile LTE in Republica Moldova. La nivel european, utilizatorii din Suedia si Norvegia au fost primii care au beneficiat de aceasta tehnologie, in decembrie 2009, cand operatorul Telia Sonera a lansat serviciile, iar in ultima parte a anului trecut aceeasi companie a dus tehnologia si in Estonia si Finlanda. In decembrie 2010, Vodafone a lansat LTE in Germania.

Continuarea in Capital.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: