ANAF le-a pus gand rau evazionistilor

Data publicarii: 17-03-2011 | Afaceri



Autoritatea vrea inasprirea amenzilor, in schimbul sanctiunilor penale, pentru a recupera mai rapid banii

Totodata, se urmareste cresterea plafonului pana la care faptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei

ANAF are in vedere inasprirea amenzilor, in schimbul sanctiunilor penale, prin incadrarea unor infractiuni la contraventii, si mai urmareste cresterea plafonului pana la care faptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei si incadrarea la infractiuni a contraventiilor care se repeta. Scopul acestor masuri, care vor fi discutate cu reprezentantii Ministerului Justitiei, este de a pune accent pe o colectare cat mai rapida a prejudiciilor la bugetul de stat. "Trebuie mai intai sa se colecteze banii, apoi sa fie pedepsiti vinovatii", se arata in raportul ANAF privind activitatea din 2010 si angajamentele stabilite pentru acest an, potrivit Mediafax.

La capitolul angajamente, ANAF isi mai propune intensificarea actiunilor de verificare a preturilor de transfer, infiintarea a opt administratii fiscale regionale si 41 administratii judetene, arondate regional, si transformarea in directie specializata a serviciului infiintat in anul 2010 pentru analiza persoanelor fizice cu venituri mari.

Alte obiective se refera la concentrarea eforturilor de colectare pe arieratele mari si recente, unificarea sistemului de administrare a creantelor persoanelor fizice cu sistemul de administrare a creantelor persoanelor juridice si realizarea procedurilor de comunicare electronica a adreselor de infiintare a popririi asupra conturilor bancare ale debitorilor.

De asemenea, autoritatea fiscala are ca obiectiv intarirea controlului la frontiera, in special a celei de Nord si Est si in Vama port Constanta - Agigea Sud si doreste constructia unui punct vamal Halmeu-Diakovo, la granita cu Ucraina.

Cerealele, bauturile, tutunul si tranzactiile cu firme inactive sunt zonele cu probleme

Institutiile din cadrul ANAF au stabilit anul trecut cele mai mari obligatii suplimentare de plata pentru contribuabilii care produc, comercializeaza sau valorifica cereale, pentru cei care au derulat tranzactii cu firme declarate inactive si pentru comerciantii de alimente, bauturi si tutun. Astfel, contribuabilii care desfasoara activitati de producere, comercializare sau valorificare a cerealelor au avut de platit obligatii suplimentare de 1,15 mld. lei in urma controalelor ANAF.

Contribuabilii care au derulat tranzactii cu firmele declarate inactive au avut de platit in plus peste un miliard de lei, iar firmele care realizeaza comert cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si tutunului au fost obligate la plata a 932,4 mil. lei.

Institutia a stabilit obligatii de plata de peste 500 mil. lei si pentru firmele care se ocupa cu depozitare si activitati conexe pentru transporturi (828,46 mil. lei), cu activitati de intermediere in comertul cu ridicata (792,39 mil. lei), dar si pentru persoanele juridice cu activitati constructii de cladiri si lucrari de geniu civil (610,89 mil. lei) si in comertul cu ridicata specializat al altor produse (541,63 mil. lei).

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: