Mai poate fi evitata scumpirea gazelor?
Data publicarii: 18-03-2011 | Economie
Romanii platesc cel mai ieftin gaz din UE, pretul este la nivelul din 2007, iar distribuitorii interni pun presiune pe autoritati.
Majorarea pretului gazelor naturale cumparate de consumatorii casnici pare inevitabila. Un cumul de factori ne conduc spre aceasta concluzie. Principalii distribuitori de gaze naturale din Romania au cerut, sustine senatorul PSD Iulian Iancu, majorarea graduala a pretului cu 5, 7 si, respectiv 9%. Per ansamblu, aplicarea acestui "plan" ar insemna o majorare de peste 22% a pretului la gaze. Acesta nu este insa singurul semnal venit in sensul majorarii pretului la gaze. In acelasi timp, Gazprom, producatorul rus de unde Romania ia aproximativ 40% din gazul necesar consumului intern, a anuntat recent ca va majora pretul cu pana la 14%. Mai mult, pretul gazelor nu a mai fost majorat de la jumatatea anului 2009, stabilindu-se astfel un record pentru perioada de dupa 1990. Desi s-a vorbit foarte mult incepand cu 2007 despre un calendar de aliniere a preturilor la nivelul UE, autoritatile au negat oficial acest fapt. Un astfel de calendar ar trebui insa conceput pana la finele lunii septembrie a acestui an.
Petrom, unul dintre cei doi producatori de gaze naturale, a propus autoritatilor sa majoreze pretul gazelor pentru consumatorii industriali pentru ca, sustin ei, doar in acest fel pot fi evitate scumpirile la gazul furnizat populatiei.
Petrom propune modificarea legii gazelor si furnizarea catre populatie de combustibil din productia interna, asa cum s-a mai intamplat, de exemplu, in cazul intreprinderilor detinute de miliardarul Ioan Nicolae. "Propunem crearea a doua categorii diferite de consumatori: pe de o parte cei vulnerabili, pe care i-am mentionat. Acestia ar trebui sa aiba dreptul sa primeasca pentru o perioada determinata numai gaze din productia interna, pentru a nu fi impovarati de pretul ridicat al gazelor de import, ceea ce va duce la scaderea semnificativa a facturii la gaze, scadere ce poate fi pana la 15%", a declarat, pentru Mediafax, Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri