Din august 2010 dobanda la depozite este real negativa
Data publicarii: 18-03-2011 | Finante-Banci
Dobanzile economiilor in lei ale persoanelor fizice au scazut sub 8%
De mai bine de doi ani, randamentele depozitelor constiuite de populatie au scazut continuu, dupa ce in februarie 2009 valoarea maxima a dobanzilor atinsese 16,36% la economiile in lei depuse pe termen de 12 luni. In plus, odata cu majorarea TVA, castigurile ,,s-au topit", dobanzile devenind real negative, pe fondul cresterii inflatiei. Numai in doua luni si jumatate 18 banci au taiat puternic din randamente si numai sase au oferit dobanzi promotionale.
-De la inceputul acestui an, 18 banci au taiat puternic din randamente, astfel ca in acest moment niciuna dintre institutii nu mai acorda dobanzi de 8% la lei. Analistii considera ca reducerea este determinata de lichiditatea destul de mare de pe piata interbancara, dar si de lipsa alternativelor de plasare a banilor: cererea de credite este foarte scazuta, proiectele de infrastructura lipsesc, iar randamentele titlurilor de stat sunt mici comparativ cu costul constituirii depozitelor. "Intrebarea pe care si-o pun bancile este: ce pot face cu banii? Cererea solvabila de credite din partea populatiei este mica, iar proiectele mari de infrastructura nu au demarat. La titlurile de stat randamentele sunt de 6,5%-7%, in timp ce constituirea depozitelor implica, pentru banci, costuri suplimentare cu rezerva minima obligatorie", explica Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Maxime si minime
Modul in care au fost facute ajustarile dobanzilor de la inceputul acestui an a fost diferit de la o banca la alta, unele preferand si cate patru reduceri in ultimele doua luni si jumatate, dar cu pasi mici, ca in cazul Bancii Transilvania.
In acest moment, la majoritatea scadentelor, cele mai mari dobanzi la depozitele standard in lei sunt acordate de ATEbank si Bank of Cyprus.
Astfel, pentru economiile la 12 luni, ATEbank ofera 7,50% in cazul produsului ,,Ziua Ta", la care se adauga un bonus de 0,25% pentru prelungirea depozitului. Tot 7,50% acorda si Banca Transilvania, in timp ce Bank of Cyprus, Banca Romaneasca si CEC Bank remunereaza economiile la 12 luni cu 7,25%. La depozitele clasice constituite pe termen de noua luni, ATEbank acorda o dobanda de 7,5%, iar Banca Romaneasca si CEC Bank, 7,25%.
Pentru sase luni, cele mai ridicate valori sunt publicate de ATEbank - 7,75%, Marfin Bank si Bank of Cyprus - 7,50%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri