De ce nu e bine sa reduci cheltuielile

Data publicarii: 28-03-2011 | International


Situatia economica din Marea Britanie este din ce in ce mai grea: nu este vorba numai de recesiune, dar a aparut Si pericolul inflationist.

Daniel Gross, jurnalist economic american, spune ca inrautatirea situatiei economice are loc din cauza strategiei adoptate de britanici, Si anume aceea de a adopta masuri de austeritate, care au restrans activitatea economica.

De partea cealalta, americanii au procedat exact pe dos: au lansat ample programe de stimulare a economiei, programe ce au presupus aruncarea in economie a miliarde de dolari. Dezavantajul este ca SUA Si-au majorat Si deficitul Si datoriile.


Astfel, Marea Britanie, care a mers pe austeritate, este aproximativ in stare de recesiune, iar Statele Unite, care au mers pe cheltuieli mari, au creStere economica dar Si deficit mai mare Si datorii.

Asta inseamna ca teoria lui John Maynard Keynes Si a lui Paul Krugman, sustinatori ai ideii ca stimularea economiei te scoate din recesiune e relativ cea mai aproape de adevar, spre deosebire de sustinatorii austeritatii, precum Niall Ferguson, economist Si profesor la Harvard.

Marea Britanie a majorat in ianuarie cota standard a TVA-ului, de la 17,5% la 20%, o decizie menita sa aduca la buget 13 miliarde de lire sterline pe an, pentru reechilibrarea finantelor publice.

 

integral in: capital.ro