Ce sacrificam pentru obtinerea energiei

Data publicarii: 01-04-2011 | Mediu


Centralele eoliene sau prelucrarea porumbului sunt metode ecologice recunoscute de obtinere a energiei. Totusi, exista voci care demonstreaza contrariul. Revista americana Newsweek analizeaza cat de sigura este energia obtinuta in Statele Unite din vant, porumb, carbune ori petrol.

1. Energia atomica
Lumea inca isi tine respiratia dupa tragedia de la Fukushima, Japonia, mai ales ca radiatiile continua sa se imprastie, atingand niveluri periculoase pentru oameni. Norul radioactiv face milioane de oameni sa intre in panica.
Criza japoneza i-a facut pe americani sa-si reexamineze politica de securitate, scrie revista Newsweek. Pana de curand, democratii si republicanii nu au fost interesati sa discute despre energia nucleara sigura. Acum, lobbistii se dau peste cap sa apere economia, in timp ce oamenii de stiinta se bat cu birocratii, sustinand ca centralele atomice din Statele Unite au neaparata nevoie de reparatii. Era energiei nucleare, indelung privilegiata, poate fi pe cale sa apuna, noteaza Newsweek.

2. Petrolul
A trecut aproape un an de la ultimul dezastru major din industria petrolului. Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, care apartine companiei British Petroleum, de pe 22 aprilie 2010, a omorat 11 muncitori si a ranit alti 115. Catastrofa ecologica este si mai mare: 5 milioane de barili de petrol s-au scurs in apele Golfului Mexic, in primele 86 de zile de la producerea accidentului. Nici pana acum, americanii nu au reusit sa extraga intreaga cantitate de petrol din apa. Explozia Deepwater Horizon este considerata cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. Totusi, in martie, guvernul a aprobat o a doua platforma de foraj in zona.

Integral in Romania Libera