Prima Casa 4: Cum va afecta piata imobiliara?

Data publicarii: 01-04-2011 | Finante-Banci



Banii pentru Prima Casa se termina, iar Guvernul a elaborat deja noile conditii pentru derularea, in continuare, a acestui program, cerand bancilor sa imparta riscul pentru garantii si acceptand si persoane care detin deja o locuinta.

Cateva banci, printre care CEC si Raiffeisen, si-au epuizat deja plafonul acordat, iar premierul Emil Boc a precizat ca jumatate din suma totala pusa la dispozitie prin program, de 200 de milioane de euro, s-a folosit deja.

Seful Guvernului a anuntat inca de saptamana trecuta inceperea renegocierii conditiilor din cadrul programului, iar, miercuri, s-au hotarat, in sedinta de Guvern, cateva modificari. Astfel, nu va mai exista limita de varsta de 35 de ani pentru intrarea in program, iar cei care detin o locuinta de sub 50 de metri patrati vor putea, de asemenea, sa isi cumpere o casa mai mare cu ajutorul programului.

De asemenea, Guvernul a hotarat sa fie pastrat nivelul dobanzilor (Euribor la trei luni plus maximum 4%, respectiv Robor la trei luni plus maximum 2,5%), precum si al avansului, la 5 la suta din suma totala. Sunt pastrate si sumele garantate, de 60.000 de euro pentru o locuinta veche, 70.000 de euro pentru una a carei constructie nu a inceput si de 75.000 de euro pentru asociatii care vor sa isi construiasca un imobil cu mai multe unitati.

Bancile vor avea la dispozitie trei luni pentru a se decide daca vor sa participe, in continuare, la acest program.

Cat de dispuse vor fi, insa, sa preia jumatate din risc, dar sa pastreze nivelul dobanzilor si al avansului, dupa cum a hotarat Guvernul?

Dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, sustine ca institutiile de credit vor dori sa majoreze dobanzile, astfel incat sa fie acoperit riscul. 

 

integral in: ziare.com