Firmele franceze, obligate sa plece din Romania

Data publicarii: 13-04-2011 | Afaceri



Parteneriatul strategic romano - francez incepe sa fie o amintire. Recenta vizita a ministrului de Externe, Teodor Baconschi (foto), la Paris s-a soldat cu un esec. El a cerut partii franceze o data certa pentru admiterea Romaniei in spatiul Schengen, dar raspunsul nu a fost pozitiv. Ca atare, partea romana si-a accentuat presiunile impotriva firmelor franceze care au contracte in Romania

Semnificativ este faptul ca sunt "vanate" marile companii franceze care, se stie, sunt sprijinite in toate imprejurarile de presedintia Frantei. Cel mai recent caz este cel al firmei franceze Colas, obligata sa isi faca bagajele, dupa decizia ministrului Anca Boagiu de a propune rezilierea contractului "pe cale amiabila". 

Astfel, intra in impas inca o mare lucrare de infrastructura, tronsonul Cernavoda - Megidia fiind esential pentru finalizarea Autostrazii Soarelui. 

Colas face parte din  grupul Bouygues, firma de constructii cotata la bursa si aflata pe primul loc in Europa. "Din cauza declaratiilor ministrului Anca Boagiu, preluate din presa romana si de agentiile straine, firma Colas, care e listata la Bursa, a avut si probleme de fluctuatii financiare pe zona de sud-est a Europei. 

Conducerea grupului francez Bouygues a decis retragerea din tara a tuturor santierelor - Bucuresti, Craiova, Iasi si Constanta - concluzionand ca Romania e o zona de risc financiar. Peste 4.000 de angajati romani care lucreaza pentru Colas vor ramane pe drumuri", au mai precizat reprezentantii Colas, adaugand ca, "datorita renumelui nostru, nu riscam intelegeri dubioase cu nimeni". 

Integral in Jurnalul National