Asigurarea obligatorie este necesara, nu suficienta

Data publicarii: 13-04-2011 | Finante-Banci



Un cutremur precum cel din 1977 ar distruge 23.000 de locuinte in Capitala. Asigurarea facultativa de locuinta este singura solutie pentru a ne feri de pagube.

Scenariul producerii unui cutremur de intensitate comparabila cu cel din 1977 a devenit aproape o certitudine intr-o perspectiva medie de timp. In acest context asigurarea locuintelor devine si ea o necesitate. Potrivit unui studiu INCERC, un astfel de eveniment ar provoca distrugerea a 23.000 de locuinte doar in Capitala.

 "Despagubirile primite in caz de cutremur de catre persoanele care au incheiat contracte de asigurare obligatorie a imobilelor lor nu vor fi suficiente pentru repararea distrugerilor", spune Emil Sever Georgescu, director stiintific in cadrul INCERC. Cum putem acoperii totusi eventualele pagube? "Chiar si in ipoteza in care cea mai mare parte a locuintelor vor fi asigurate prin PAID (n.r. - polita obligatorie impotriva dezastrelor) nu este suficient pentru a sta linistiti. Solutia consta in asigurarea facultativa pe intreaga valoarea a locuintei si, in plus, asigurarea bunurilor din locuinta. Polita obligatorie nu asigura si bunurile", explica Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari, liderul pietei de profil. 

Polita obligatorie, care trebuie achizitionata de toti proprietarii de locuinte pentru a evita amenzile impuse prin lege acopera doar 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si 10.000 de euro pentru cele de tip B.

Desi au existat mai multe discutii in acest sens, potrivit presedintelui Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastre-lor, Marius Bulugea, legea care impune obligativitatea achizi-tionarii politei este in vigoare si isi face efectele. Astfel, toti proprietarii trebuie sa incheiere o asigurare PAD chiar daca detin si una facultativa. Cu o singura exceptie: cand asigurarea facultativa acopera si cele trei riscuri incluse in PAD, adica riscul de cutremur, riscul de inundatii si riscul de alunecari de teren.

Integral in Romania Libera