Orasele Bulgariei, pandite de faliment

Data publicarii: Astazi, 20-04-2011 | International



Aproximativ 50 dintre cele 264 de municipii din Bulgaria se afla la un pas de faliment din cauza restantelor uriase catre stat sau catre companii private. Activele si conturile acestor autoritati locale au fost puse sub sechestru. Numarul municipalitatilor aflate in dificultate va continua sa creasca, spun oficialii bulgari.

Datoriile uriase catre stat sau catre companii private au impins aproape o cincime dintre municipalitatile Bulgariei in pragul falimentului. Astfel, 50 dintre cele 264 de municipii bulgare se confrunta cu restrictionarea sau punerea sub sechestru a conturilor bancare si a activelor detinute, transmite agentia de stiri Novinite. Potrivit unor date preliminare ale Ministerului Finantelor de la Sofia, in aceasta situatie se afla Karlovo, Lom, Kresna, Haskovo, Bobovdol, Primorsko si Hadzhidimovo. 

Probleme si in orasele mari

Cu toate ca aceste municipalitati se afla indeosebi in zonele sarace ale tarii, pe lista celor cu dificultati se gasesc si orase mai mari. Cu probleme similare s-au confruntat si municipiile Silistra, Vidin, Veliko, Tarnov, Sevlievo si Momchilgrad, insa conturile le-au fost deblocate recent. Cu toate acestea, se asteapta ca numarul oraselor aflate in dificultate financiara sa creasca in continuare. "Inca 20 de municipii sunt pe punctul de a intra pe aceasta lista, in special pentru ca au de rambursat fonduri SAPARD ajunse de mult la scadenta", a declarat Ginka Chavdarova, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Municipalitatilor din Bulgaria. 

16,2% din PIB este nivelul la care se situa datoria publica a Bulgariei la sfarsitul lui 2010, una dintre cele mai mici din UE.

Integral in Adevarul