Piata imobiliara din SUA se clatina iar

Data publicarii: 28-04-2011 | International



Preturile spatiilor rezidentiale de pe piata americana se apropie rapid de nivelul minim din timpul crizei, inregistrat in 2009. Problemele americanilor par sa nu se mai termine. Dolarul a atins ieri cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, iar piata imobiliara ameninta revenirea economica.

Dupa ce economia americana abia a revenit la crestere, iar rata somajului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, piata imobiliara da iar semne de slabiciune. Preturile spatiilor rezidentiale au inregistrat, in intervalul februarie 2010 - februarie 2011, una dintre cele mai mari scaderi anuale din istorie. Numarul urias al locuintelor ipotecate executate in urma neachitarii ratelor au inghetat practic piata constructiilor. Mai mult, existenta acestor proprietati nevandute si lipsa cumparatorilor vor continua sa afecteze preturile, spun analistii.

Abia la inceput

"Preturile spatiilor rezidentiale vor continua sa incetineasca revenirea economica pana in momentul in care numarul executarilor ipotecilor va scadea", a explicat Sal Guatieri, economist-senior la BMO Markets, citat de Bloomberg. In medie, pretul locuintelor a scazut cu 3,3%, incadrandu-se in declinul estimat de analisti (intre 2,5 si 4%). Potrivit indicelui Case-Schiller (realizat de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's), care urmareste evolutia preturilor locuintelor, in 19 dintre cele 20 de metropole americane monitorizate, preturile au scazut. 

Numar-record de ipoteci executate

Aproape 2,9 milioane de locuinte s-au aflat, anul trecut, intr-un stadiu de executare silita, potrivit Realty Trac, companie care monitorizeaza aceasta piata. Bancile nu mai reusesc sa vanda proprietatile intrate in posesia lor dupa ce proprietarii nu si-au mai platit ratele. In 2010, vanzarile inregistrate de acest tip de locuinte au scazut cu 31,1%.

Integral in Adevarul.ro