Cine este omul care va arbitra intrarea Romaniei in zona euro
Data publicarii: 02-05-2011 | Finante-Banci
Cu un italian in fruntea BCE pana in 2019, Romania ar avea mai multe sanse sa adopte moneda unica.
Mario Draghi, unul dintre cei mai reputati finantisti de la Banca Centrala Europeana dar si fost oficial la varf al controversatei banci Goldman Sachs, a devenit practic singurul candidat cu sanse la conducerea institutiei dupa ce a obtinut si sprijinul Germaniei. Nominalizarea lui Draghi este o lovitura de teatru in jocurile de putere dintre statele membre euro, in special intre grupul nordic, al sustina-torilor austeritatii, si cel sudic, al tarilor care cauta rezolvarea crizei in inflatie.
Pentru Romania, o conducere italiana ar fi mai favorabila, pentru ca tarile Flancului Sudic accepta criterii mai relaxate referitoare la finantele publice si se considera avantajate de intrarea in zona euro a unor economii cu tendinte inflationiste. In schimb, Germania este reticenta in a mai primi pe cineva in zona euro, dupa ce a trebuit sa suporte cea mai mare parte a contributiilor pentru salvarea Greciei, Irlandei si Portugaliei.
Istoria duelului
Favoritul initial la succesiunea BCE era germanul Axel Weber, care insa a anuntat in februarie ca se retrage si de la conducerea Bundesbank, si din cursa pentru Banca Centrala Europeana. Germania a ramas fara un candidat credibil, iar Draghi a obtinut rapid sustinerea Frantei. Dupa doua luni de ezitari, Germania cedeaza si admite ca nu exista o optiune mai buna decat italianul.
Jocurile de putere au inceput inca de la infiintarea BCE, in 1998. Primul presedinte a fost olandezul Wim Duisberg, numit pentru a mentine o disciplina financiara stricta. Franta considera ca postul i se cuvenea, pentru ca sediul BCE este in Germania, si a acceptat compromisul doar cu conditia ca Duisberg sa-si scurteze mandatul la cinci ani si sa-i lase locul lui Jean-Claude Trichet. Acesta din urma a preluat mandatul in 2003 si urmeaza sa-l incheie la 31 octombrie anul acesta.
Detaliile trocului
Dupa retragerea lui Trichet, Franta va ramane fara reprezentant in consiliul director de sase membri al BCE. Sarkozy i-a propus premierului italian un schimb simplu: Franta il sustine pe Draghi, iar Italia isi va retrage reprezentantul din consiliul director, Lorenzo Bini-Smaghi, pentru a face loc unui francez.
La randul sau, Germania l-a numit pe consilierul economic al executivului german, Jens Weidmann, in postul de guvernator al Bundesbank, oficialul, in varsta de 43 de ani, fiind cel mai tanar sef din istoria bancii centrale, transmite Reuters.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri