Exista viata dupa FMI? Cum a supravietuit Ungaria

Data publicarii: Astazi, 06-05-2011 | International



Cand FMI si Ungaria au intrerupt acordul de finantare, in iulie 2010, parea ca tara a ramas pe marginea prapastiei. Acum, acordul pare o povara de care Ungaria a reusit sa scape.In aceeasi zi, Romania si Ungaria s-au imprumutat de cate un miliard de euro pentru trei ani. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Bucuresti, investitorii au oferit doi. In final, dobanda s-a asezat la 4,9%.

Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Budapesta, investitorii au oferit patru, iar dobanda a fost de 6,1% (mid-swap+2,7). Ungaria nu mai vanduse obligatiuni in euro din 2009.

Diferenta de randament vine partial din termenul mai lung, intrucat investitorii se asteapta acum la o crestere a dobanzilor, dar si din faptul ca in cazul Romaniei banii vin din rezerva BNR si au fost eliberati inapoi catre banci cu scopul specific de-a asigura finantarea statului.

Fata de vara anului trecut, cotatiile de risc, care influenteaza dobanzile la care statul se poate imprumuta, au coborat in ritm sustinut dupa o prima crestere abrupta. Acum, Ungaria plateste 2,5 puncte in plus la dobanda in contul riscului, la fel ca Romania. Cele doua tari au fost intotdeauna apropiate din acest punct de vedere.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: