Ce fac europenii cu banii din PPP

Data publicarii: Astazi, 06-05-2011 | Economie



Europenii construiesc autostrazi, spitale si chiar si scoli prin parteneriate public-private

Tranzactiile realizate, anul trecut, prin PPP s-au ridicat la o valoare de peste 18 miliarde de euro


In vreme ce la noi incheierea proiectelor prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP) nu reuseste sa se materializeze, in restul Europei, un numar foarte mare de contracte sunt finantate in acest mod.

Solutia parteneriatelor public-private consta in cooperarea dintre autoritatile publice si mediul de afaceri, in scopul asigurarii finantarii constructiei sau renovarii unei infrastructuri sau furnizarii unui serviciu, si nu reprezinta o noutate la nivelul UE. Anul trecut, tranzactiile realizate prin PPP s-au ridicat la o valoare de 18,3 miliarde de euro, fara includerea contractelor sub 5 milioane de euro, potrivit unui raport al Centrului European de Expertiza in PPP, cunoscut sub numele de EPEC.

Potrivit datelor EPEC, piata europeana a inregistrat, in 2010, o revenire in ceea ce priveste contractele incheiate prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP), in special in ceea ce priveste valoarea acestora, fata de 2009. Anul trecut, media per tranzactie s-a situat la circa 163 de milioane de euro, peste media din 2009, care a fost de aproximativ 91 de milioane euro, dar mai mica decat cele inregistrate in anii 2007 si 2008. 

Cresterea mediei tranzactiilor este explicata prin faptul ca, anul trecut, s-a incheiat un numar mare de contracte de peste 500 de milioane de euro, printre care mai multe drumuri, autostrazi si cai ferate in Portugalia, Spania, Franta si Olanda, un spital universitar in Suedia si unul in Marea Britanie, precum si mai multe scoli flamande in Belgia.

Marea Britanie ramane piata cea mai activa in ceea ce priveste numarul de contracte incheiate prin aceasta metoda, dar Spania a devenit cea mai mare piata din punctul de vedere al valorii proiectelor. 

Totodata, anul trecut a fost pentru prima oara cand sectoarele non-transport au insumat mai mult de jumatate din valoarea pietei parteneriatelor public-private.

17 proiecte, pe hartie

La sfarsitul lunii aprilie, Guvernul a prezentat o lista de 17 proiecte, care ar urma sa fie construite in parteneriate public-private (PPP), printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare - Bucuresti. 

Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic  - Brasov, autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni. 

Integral in Curierul National


Ultimele stiri pe BankNews.ro: