Ce fac europenii cu banii din PPP
Data publicarii: 06-05-2011 | Economie
Europenii construiesc autostrazi, spitale si chiar si scoli prin parteneriate public-private
Tranzactiile realizate, anul trecut, prin PPP s-au ridicat la o valoare de peste 18 miliarde de euro
In vreme ce la noi incheierea proiectelor prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP) nu reuseste sa se materializeze, in restul Europei, un numar foarte mare de contracte sunt finantate in acest mod.
Solutia parteneriatelor public-private consta in cooperarea dintre autoritatile publice si mediul de afaceri, in scopul asigurarii finantarii constructiei sau renovarii unei infrastructuri sau furnizarii unui serviciu, si nu reprezinta o noutate la nivelul UE. Anul trecut, tranzactiile realizate prin PPP s-au ridicat la o valoare de 18,3 miliarde de euro, fara includerea contractelor sub 5 milioane de euro, potrivit unui raport al Centrului European de Expertiza in PPP, cunoscut sub numele de EPEC.
Potrivit datelor EPEC, piata europeana a inregistrat, in 2010, o revenire in ceea ce priveste contractele incheiate prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP), in special in ceea ce priveste valoarea acestora, fata de 2009. Anul trecut, media per tranzactie s-a situat la circa 163 de milioane de euro, peste media din 2009, care a fost de aproximativ 91 de milioane euro, dar mai mica decat cele inregistrate in anii 2007 si 2008.
Cresterea mediei tranzactiilor este explicata prin faptul ca, anul trecut, s-a incheiat un numar mare de contracte de peste 500 de milioane de euro, printre care mai multe drumuri, autostrazi si cai ferate in Portugalia, Spania, Franta si Olanda, un spital universitar in Suedia si unul in Marea Britanie, precum si mai multe scoli flamande in Belgia.
Marea Britanie ramane piata cea mai activa in ceea ce priveste numarul de contracte incheiate prin aceasta metoda, dar Spania a devenit cea mai mare piata din punctul de vedere al valorii proiectelor.
Totodata, anul trecut a fost pentru prima oara cand sectoarele non-transport au insumat mai mult de jumatate din valoarea pietei parteneriatelor public-private.
17 proiecte, pe hartie
La sfarsitul lunii aprilie, Guvernul a prezentat o lista de 17 proiecte, care ar urma sa fie construite in parteneriate public-private (PPP), printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare - Bucuresti.
Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic - Brasov, autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri