Romania scumpeste alimentele. Vezi cum reusesc vecinii sa nu

Data publicarii: 10-05-2011 | Economie



Faptul ca in Romania scumpirea alimentelor se produce fara nicio baza economica nu mai este o surpriza pentru nimeni. Atat producatorii cat si comerciantii si reprezentantii Ministerului Agriculturii previzioneaza cresteri de preturi pentru urmatoarea perioada, fara a se fi incercat in prealabil gasirea de solutii pentru a contracara aceste scumpiri. 

Daca ne uitam la tarile din jurul nostru, vom vedea ca acestea au luat sau iau, in continuare, diverse masuri pentru a pastra pretul cerealelor, legumelor, fructelor si alimentelor, in general, stabile sau chiar mai scazute. 

Spre exemplu, guvernul Republicii Moldova a anuntat ca va imprumuta brutariilor peste 2.300 de tone de grau, pana in data de 1 septembrie 2011. Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Moldova, Vasile Bumacov, a declarat intr-o intalnire a cabinetului sau ca aceasta masura va permite mentinerea pretului la paine, potrivit Black Sea Grain . 

Bulgaria atrage investitori

Pe site-urile de business din Bulgaria se fac comparatii de investitii intre aceasta tara si Spania. Daca in Spania un hectar de pamant agricol ajunge sa coste 1.000 de euro, in Bulgaria acesta nu depaseste 250 de euro. In cazul in care vreti sa construiti, preturile ajung la 300 de euro/mp, fata de 800 euro/mp, la spanioli, potrivit InvestBulgaria. 

Polonia da bani agricultorilor sa exporte

Daca, in Romania, agricultorii se chinuie cu unele dintre cele mai mici subventii pe hectar din UE, in alte tari, precum Polonia, acestia sunt incurajati si sustinuti financiar chiar sa exporte. Fapt care s-a vazut foarte bine in ultimii ani, avand in vedere ca Romania consuma cantitati foarte mari de cartofi din Polonia. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: