Mai exista interes pentru casele de brokeraj romanesti
Data publicarii: 10-05-2011 | Bursa
Euro Invest Bank Viena a cumparat Transilvania Capital
Oficialii companiei austriece considera ca piata de intermediere si-a atins un minim anul trecut
Euro Invest Bank Viena a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a prelua 99% din actiunile firmei de brokeraj Transilvania Capital din Miercurea Ciuc, astfel ca banca austriaca de investitii revine pe piata de capital din Romania dupa o absenta de cinci ani. "In primavara anului trecut am inceput sa monitorizam piata pentru a cumpara o companie de brokeraj. Am selectat trei companii pentru runda finala. Cu Transilvania Capital am inceput discutii directe si la final am stabilit sa o cumparam. Nu am discutat direct cu celelalte companii", a declarat pentru Mediafax Gunter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank. El nu a precizat valoarea tranzactiei prin care banca de investitii va prelua firma din Miercurea Ciuc. Potrivit unor surse apropiate tranzactiei Euro Invest Bank, suma ar fi de sub un milion de euro.
Euro Invest Bank a fost prezenta pe piata romaneasca de capital inca din 1994. De asemenea, banca a fost membru fondator al Bursei de Valori Bucuresti prin firma de brokeraj Austro - Rom, ulterior redenumita Euro Invest Vision. In 2006, banca de investitii a vandut firma de brokeraj din Romania unui grup de investitori greci, printre care si compania de brokeraj Fortius Finance Securities. In urma acestei tranzactii, evaluata atunci la 760.000 de euro, Euro Invest Vision si-a schimbat in 2007 denumirea in Fortius Finance, sub care activeaza si in prezent.
"Uitandu-ma in urma pot spune ca a fost o decizie buna sa vindem firma din Romania in 2006, deoarece apoi s-a vazut ce s-a intamplat cu rulajele pe bursa. Astfel, nu am fost in piata in perioadele grele. Credem ca ceea ce am vazut anul trecut a fost partea de jos", a explicat Woinar.
BVB a inregistrat in anul de varf 2007 un rulaj mediu zilnic de 16 - 17 milioane euro. Ulterior, criza economica si retragerea multor investitori au dus la scaderea vizibila a lichiditatii, astfel ca in anul 2008 s-au tranzactionat in medie zilnic 8 - 9 milioane euro. Rulajele au continuat sa scada in 2009 si 2010 la aproximativ 5 milioane euro pe sedinta, astfel ca veniturile firmelor de brokeraj s-au redus si ele semnificativ, iar unele dintre acestea au iesit din piata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri