Dispar facturile de hartie?
Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci
La nivel european, inlocuirea facturilor clasice cu cele in format electronic e doar o chestiune de timp. Romania va fi pana la urma obligata sa ia aceleasi masuri, chiar daca in tara noastra e-factura este mai degraba o ciudatenie.
Utilizata inca de la inceputul anilor 2000 in tarile dezvoltate ale Europei (la scara larga din 2007-2008), factura electronica este, deocamdata, in Romania o mare necunoscuta, desi, teoretic, ar fi putut fi utilizata inca din 2007, o data cu aparitia legii aferente. O singura banca a emis insa pana acum astfel de facturi si a facut-o abia anul trecut, mai ales pentru companii mari, cu origini in alte tari. Cu toate acestea, firmele romanesti vor fi pana la urma nevoite sa foloseasca acest tip de serviciu in contextul in care, intr-un interval mediu de timp, organismele UE ar putea impune e-factura ca unica forma de facturare. Chiar daca nu se va intampla astfel, companiile locale ar avea un dezavantaj major fata de firmele din alte tari in conditiile in care e-facturile vor fi utilizate pe scara larga in Europa. Pe langa avantajele directe si imediate legate de economia de timp si bani, privite intr-un sistem integrat, facturile electronice aduc un avantaj concurential prin fluidizarea platilor intre companiile din spatiul UE, indiferent de tara de origine.
Cum trimiti Fiscul la plimbare
BCR, de anul trecut, si Bancpost, de saptamana aceasta, sunt cele doua banci locale care, in colaborare cu Transfond, ofera clientilor posibilitatea de a emite sau incasa facturi in format exclusiv electronic. Bancile emit, arhiveaza si transmit destinatarului documentele, eliminand integral formatul clasic, pe hartie. Potrivit reprezentantilor BCR si Bancpost, e-facturile au valoare de document justificativ. Unul dintre avantajele facturilor electronice il evidentiaza Luminita Ristea, managing partner al Nexia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri