Dispar facturile de hartie?

Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci



La nivel european, inlocuirea facturilor clasice cu cele in format electronic e doar o chestiune de timp. Romania va fi pana la urma obligata sa ia aceleasi masuri, chiar daca in tara noastra e-factura este mai degraba o ciudatenie.

 Utilizata inca de la inceputul anilor 2000 in tarile dezvoltate ale Europei (la scara larga din 2007-2008), factura electronica este, deocamdata, in Romania o mare necunoscuta, desi, teoretic, ar fi putut fi utilizata inca din 2007, o data cu aparitia legii aferente. O singura banca a emis insa pana acum astfel de facturi si a facut-o abia anul trecut, mai ales pentru companii mari, cu origini in alte tari. Cu toate acestea, firmele romanesti vor fi pana la urma nevoite sa foloseasca acest tip de serviciu in contextul in care, intr-un interval mediu de timp, organismele UE ar putea impune e-factura ca unica forma de facturare. Chiar daca nu se va intampla astfel, companiile locale ar avea un dezavantaj major fata de firmele din alte tari in conditiile in care e-facturile vor fi utilizate pe scara larga in Europa. Pe langa avantajele directe si imediate legate de economia de timp si bani, privite intr-un sistem integrat, facturile electronice aduc un avantaj concurential prin fluidizarea platilor intre companiile din spatiul UE, indiferent de tara de origine.

Cum trimiti Fiscul la plimbare

BCR, de anul trecut, si Bancpost, de saptamana aceasta, sunt cele doua banci locale care, in colaborare cu Transfond, ofera clientilor posibilitatea de a emite sau incasa facturi in format exclusiv electronic. Bancile emit, arhiveaza si transmit destinatarului documentele, eliminand integral formatul clasic, pe hartie. Potrivit reprezentantilor BCR si Bancpost, e-facturile au valoare de document justificativ. Unul dintre avantajele facturilor electronice il evidentiaza Luminita Ristea, managing partner al Nexia. 

Integral in Romania Libera