De ce rateaza BNR tintele de inflatie

Data publicarii: 16-05-2011 | Finante-Banci



Economistii spun ca banca centrala incearca sa contracareze anticipatiile inflationiste chiar cu pretul erodarii credibilitatii propriilor obiective. BNR lucreaza pe un teren instabil, unde incertitudinile privind deciziile guvernamentale fac aproape imposibila respectarea tintei. Si totusi?

Tinta bancii centrale privind rata inflatiei este in mod constant depasita incepand din 2006. Desi mentioneaza, frecvent, ca presiuni asupra stabilitatii preturilor, factori independenti de controlul sau, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu reuseste sa cuantifice unele riscuri nici atunci cand influenta acestora devine evidenta.

Asteptari diferite

Dupa prezentarea ultimului raport asupra inflatiei, in care BNR a majorat, din nou, prognoza de inflatie pentru acest an la 5,1%, FMI a transmis pentru prima oara ca banca centrala ar face bine sa nu rateze si tinta de inflatie din 2012. "Nu le spunem ce sa faca, le spunem doar: «Aveti grija la inflatie si luati deciziile de politica monetara corespunzatoare»", a declarat seful delegatiei finantatorilor externi, Jeffrey Franks. In acelasi timp, Fondul este de parere ca indicele preturilor de consum se va plasa peste nivelul de 5% estimat de BNR. La cel mai recent sondaj economic, la care au raspuns peste 5.500 de persoane, 67% din acestea considera ca, la sfarsitul anului, rata inflatiei se va situa peste 6%.

Integral in Adevarul


Ultimele stiri pe BankNews.ro: