Economia Japoniei a reintrat in recesiune dupa cutremurul din martie 2011
Data publicarii: 19-05-2011 | International
Economia nipona a intrat din nou in recesiune in primul trimestru din 2011, din cauza efectelor celui mai devastator cutremur care a lovit Japonia in martie, au anuntat joi autoritatile nipone, transmite AFP.
In perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a inregistrat o scadere peste asteptari, de 3,7%, comparativ cu perioada similara din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analistii se asteptau la un recul al economiei nipone de 2% in primul trimestru din 2011.
'Economia Japoniei va ramane slabita o lunga perioada de timp', a declarat ministrul Economiei, Kauro Yosano, adaugand ca este posibila o a treia contractie trimestriala a economiei, in perioada aprilie-iunie 2011. Totusi, oficialul nipon a subliniat ca declinul economiei este temporar, fiind cauzat de efectele cutremurului, spre deosebire de efectele recentei crize financiare, care a afectat cererea in intreaga lume.
'Situatia este total diferita de perioada in care a dat faliment banca americana Lehman Brothers. Economia Japoniei este suficient de puternica pentru a arata mobilitate', a explicat Kauro Yosano, adaugand ca declinul 'nu este cauzat de scaderea cererii de peste hotare'.
Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei in perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scaderea record de 18,3% inregistrata in perioada ianuarie-martie 2009.
Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia nipona a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,9%.
Majoritatea marilor companii nipone au anuntat scaderea profiturilor in primul trimestru dar nu au reusit sa ofere estimari privind impactul seismului asupra productiei si vanzarilor.
Companii ca Sony si Toyota au fost nevoite sa opreasca productia, multe din facilitatile companiilor nipone fiind afectate de cutremur sau tsunami.
Analistii estimeaza ca economia Japoniei ar putea reveni pe crestere in trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstructiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicata din randul statelor dezvoltate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri