Economia Japoniei a reintrat in recesiune dupa cutremurul din martie 2011

Data publicarii: 19-05-2011 | International



Economia nipona a intrat din nou in recesiune in primul trimestru din 2011, din cauza efectelor celui mai devastator cutremur care a lovit Japonia in martie, au anuntat joi autoritatile nipone, transmite AFP.

In perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a inregistrat o scadere peste asteptari, de 3,7%, comparativ cu perioada similara din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analistii se asteptau la un recul al economiei nipone de 2% in primul trimestru din 2011. 

'Economia Japoniei va ramane slabita o lunga perioada de timp', a declarat ministrul Economiei, Kauro Yosano, adaugand ca este posibila o a treia contractie trimestriala a economiei, in perioada aprilie-iunie 2011. Totusi, oficialul nipon a subliniat ca declinul economiei este temporar, fiind cauzat de efectele cutremurului, spre deosebire de efectele recentei crize financiare, care a afectat cererea in intreaga lume. 

'Situatia este total diferita de perioada in care a dat faliment banca americana Lehman Brothers. Economia Japoniei este suficient de puternica pentru a arata mobilitate', a explicat Kauro Yosano, adaugand ca declinul 'nu este cauzat de scaderea cererii de peste hotare'. 

Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei in perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scaderea record de 18,3% inregistrata in perioada ianuarie-martie 2009. 

Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia nipona a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,9%. 

Majoritatea marilor companii nipone au anuntat scaderea profiturilor in primul trimestru dar nu au reusit sa ofere estimari privind impactul seismului asupra productiei si vanzarilor. 

Companii ca Sony si Toyota au fost nevoite sa opreasca productia, multe din facilitatile companiilor nipone fiind afectate de cutremur sau tsunami. 

Analistii estimeaza ca economia Japoniei ar putea reveni pe crestere in trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstructiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicata din randul statelor dezvoltate.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: