Marile banci ale lumii finanteaza producerea bombelor cu fragmentare

Data publicarii: 26-05-2011 | International



JP Morgan Chase, Goldman Sachs,  Royal Bank of Scotland, Germany's Deutsche Bank si  Changjiang Securities din China sunt doar cateva dintre marile organisme financiare investesc miliarde de dolari in producerea de bombe cu fragmentare.

Potrivit AFP, 166 de institutii publice si private din 15 tari au investit 39 de miliarde de dolari in ultimii trei ani in producerea unui astfel tip de bombe, desi 38 dintre ele sunt din noua state care au semnat conventia care interzice bombele cu fragmentare. Australia, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Elvetia  si Olanda nu au adoptat inca o legislatie care sa interzica investitiile in astfel de arme.

Bombele cu fragmentare arunca in aer dispozitive explozibile mai mici, care se raspandesc pe o suprafata foarte mare si fac foarte multe victime.

Organizatiile pentru pace au cerut ca toate tarile lumii sa adopte o legislatie impotriva investirii in fabricarea acestor arme. Un raport arata ca fortele colonelului Gaddafi au folosit la Misrata in luna aprilie bombe cu fragmentare, fabricate de catre firma spaniola Instalaza.

Armele au fost produse si vandute Libiei in 2007, inainte ca Spania sa interzica bombele cu fragmentare, firma Instalaza fiind finantata de catre Deutsche BAnk, Barclay si  opt banci spaniole.

108 state au semnat pana in prezent Conventia impotriva Bombelor cu Fragmentare, care a intrat in vigoare in luna august a anului 2010 si care interzice folosirea, stocarea, productia si transferul bombelor.

Sursa: Realitatea.net


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: