Ce se intampla cu angajatii firmelor falimentare

Data publicarii: 27-05-2011 | HR/Cariere



De cele mai multe ori, patronii sau actionarii firmelor intrate in procedura de insolventa renunta din inertie la majoritatea angajatilor desi aceasta masura reduce aproape la zero sansele de redresare

Ce ar trebui sa faca actionarii firmelor cu probleme si ce fac ei defapt. Cum sunt tratati  angajatii si ce  demersuri trebuie sa faca acestia pentru a-si obtine drepturile aflati dintr-un interviu pentru romanialibera.ro acordat de Andrei Dumitru, partener al casei Danila, Petre si Asociatii.

Ce drepturi are un angajat atunci cand societatea pentru care lucreaza intra in insolventa?

Dispozitiile Legii privind procedura Insolventei se  coroboreaza cu normele prevazute in Codul Muncii si totodata cu dispozitiile stipulate in Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului pentru plata creantelor salariale, astfel incat,  angajatul detine un statut privilegiat in cadrul acestei proceduri speciale, existand obligativitatea ca salariile se fie platite inaintea oricarei alte obligatii a angajatorilor. 

Asadar, toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii iar in ipoteza in care entitatea se afla in procedura falimentului/ lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati,  drepturile lor banesti constituind creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori.

Un alt drept al angajatilor in cadrul procedurii insolventei este reprezentat si de posibilitatea reprezentarii in cadrul sedintelor adunarii creditorilor si pe cale de consecinta exprimarea unui punct de vedere optim care sa evidentieze interesele acestei categorii de creditori.

Cititi interviul in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: